KDNP: A több biztosítós rendszer megöli a szolidaritást

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a tervezett több-biztosítós társadalombiztosítási rendszerben több járulékot kellene majd fizetni, megszűnne a szolidaritás és a szabad orvosválasztás, megmaradna viszont a hálapénz – mondta a párt pénteki tájékoztatóján Soltész Miklós, a KDNP képviselője.

A politikus szerint tévhit, hogy a több-biztosítós rendszerben több pénz lesz a rendszerben, tehát se a kórházakra se a orvosok, szakdolgozók fizetésére nem lehet majd többet költeni. Sőt, a rendszer működtetése sokkal többe kerülne, mint amennyit jelenleg erre fordítanak, így sokkal kevesebb pénz jutna majd a gyógyításra – tette hozzá.

Soltész Miklós a kötelező magánnyugdíjpénztárak példáját hozta fel, amelyek forráshiányát 2010-re 400 milliárd forintra becsülte. Ezt a hiányt a politikus szerint a költségvetésből kell pótolni, ahogy majd a több-biztosítós rendszer hiányát is, mivel a kettőnek ugyanaz a működési mechanizmusa.

A KDNP-s képviselő szerint azért is álságos az SZDSZ által tervezett modell, mert aki akar, most is köthet magánpénztárakkal szerződést, sőt betegségbiztosítást is.

A több-biztosítós rendszerről jövő hét végén kezdődő koalíciós egyeztetést Soltész Miklós egy “második lovasberényi mutyinak” nevezte, utalva arra a februári informális lovasberényi találkozóra, ahol a koalíció egészsségpolitikusai megegyeztek a kórházi ágyszámok elosztásáról.