KDNP – Fájdalomdíj a Tüske Csarnok?

A KDNP és a Fidelitas aggályosnak tartja, hogy annak a KÉSZ Kft.-nek egyik leánycége építheti az eredetileg sportlétesítménynek szánt Tüske Csarnokot kongresszusi központtá, amelyik a meghiúsult kormányzati negyed kivitelezője lett volna. Erről Rétvári Bence, kereszténydemokrata képviselő és Sölch Gellért újbudai önkormányzati képviselő beszélt csütörtökön Budapesten. A politikusok megismételték: szerintük Budapestnek nincs szüksége újabb konferenciaközpontra, inkább az eredeti tervek szerint sportközpontként kellene működnie a csarnoknak.

Rétvári Bence írásbeli kérdést nyújtott be múlt héten a pénzügyminiszterhez, mert szerinte felmerül a kérdés, hogy nem fájdalomdíj-e a Tüske Csarnok. A nyertes beruházó képviselője ugyanis többször elismerte, hogy ők már két éve “kilincseltek”, hogy a félkész sportcsarnokot konferenciaközpontként fejezzék be – mondta. Erről egy hangfelvételt is bemutatott. Mint mondta: aggályosnak tartják, hogy egy magánbefektetőnek ösztönzésére írták ki a pályázatot ebben a formában. Rétvári Bence feltűnőnek nevezte, hogy pont akkor írták ki az intézményi célú hasznosításra pályázatot, amikor a KÉSZ Kft. jogi lépéseket fontolgatott a kormányzati negyed leállítása után.

A fővárosnak nincs szüksége új konferenciaközpontra, hiszen míg a jövőben ilyenből több is épül, addig sportcsarnok egy sem. Ezért fontos, hogy a Tüske Csarnok, ahogy eredetileg is szánták, sportkomplexumként épüljön meg – mondta Sölch Gellért önkormányzati képviselő.

A sportkomplexumot a lemondott világkiállítás helyszínén kezdték építeni 1996-ban, ám a 4 milliárd forintos beruházást egy év után leállították. Az 1996-os EXPO meghiúsulása után a környékbeli egyetemek kapták meg a terület hasznosítási jogát, az akkor elképzelések szerint sportcélú hasznosításra, a mellette lévő sporttelep részeként. 2006-tól az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumhoz került a hasznosítási jog. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2008 májusában az épület kongresszusi hasznosítására írt ki pályázatot. Ennek egyedüli résztvevője és nyertese, az Atlantis Congress&Events Hall Kft. lett. A cég anyavállalata az a KÉSZ Kft., amely többek között a margitszigeti Hajós Alfréd Uszodát újította fel a 2006-os úszó Európa-bajnokságra.