KBSC: necces tavasz volt

By Molnár István
KBSC: necces tavasz volt
Kazincbarcika – Értékel a három tréner, és a tulajdonos, aki már a következő évet is tervezi.

Harmincegy ponttal (egy egységet levont a szövetség a csapattól), és tizenegyedikként zárta a 2010/2011-es NB II-es bajnokságot a Kazincbarcikai SC együttese a Keleti csoportban. A borsodiak nem hagytak maguk mögött unalmas szezont, akadt bőven történés a Pete András stadion környékén. Ősszel még Kádár Zsolt vezetése mellett játszott a gárda, és tizenöt fordulót követően a 6. helyen állt huszonkét egységgel. Aztán a téli szünetben megváltak a fiatal szakembertől.
– Viszonylag szép félévet csináltunk… – értékelte az általa irányított mérkőzéseket Kádár Zsolt. – Az eredmények azt bizonyítják, hogy stabil NB II-es csapat volt a KBSC, nyolcvan százalékban olyan játékosokkal, akik kötődtek a klubhoz, akik hosszú ideje bizonyították képességüket, ezen az őszön is. A megszerzett huszonkét pont nagyon kellett ahhoz, hogy a KBSC továbbra is másodosztályú legyen, maradjon… Ez a város, futballhagyományai alapján, megérdemli, hogy ebben az osztályban szerepeljen a csapata.

Profi nem tehet

A holtszezonban Orlóczki Tibort nevezték ki vezetőedzőnek.
– Szinte egy teljesen új keretet kellett kialakítani, a játékosok közül öten az utolsó nap érkeztek, vagyis igencsak késve álltunk csak össze. Most is úgy látom, hogy a játékosok nagy része, tisztelet a kivételnek, nem volt vevő az általam elképzelt munkára. Azt sem igazán értettem, és nem toleráltam, hogy egyesek miért követnek el fegyelmezetlenséget mérkőzést megelőző napon, egy profinak mondott játékos ilyet nem tehet. Ezek tették be úgymond a kaput, és ezért álltam fel. Amit lehetett, megtettem, nem az utolsó öt meccs alapján maradt benn a csapat az NB II-ben.

A klubról volt szó

A vége előtt nem sokkal újabb trénerváltás következett, Szabó János ült le a kispadra, az utolsó öt találkozóra.
– Az igazi eredménynek azt tartom, hogy éles helyzetben ki tudtam hozni valamennyi játékosból a maximumot. Belépőmkor hideg fejet és forró szívet ígértem, amelyet sikerült életre kelteni, hiszen nem pofoztak le minket egyetlen meccsen sem… Az öt hét alatti munkával lelkiismeretesen el tudok számolni… Utólag bevallom, nem igazán akartam elvállalni az edzősséget, nem azért, mert megijedtem a feladattól, hanem azért, mert nem tartom magam egy ,,edző-killer”-nek. De abban a helyzetben nem rólam, hanem egy nagy tradíciókkal rendelkező klubról volt szó…

Szabó marad az edző

László János, a KBSC-t működtető cég tulajdonosa ilyen mérleget vont: ,,Januárban sajnos megint szétszakadtunk, így alakult, hogy Kádár Zsolttal közös megegyezéssel szerződést bontottunk. A játékosok nagy része is elment, szinte új csapatot kellett építeni. A terv az volt, hogy végezzünk az első tízben, és bár tizenegyedikek lettünk, be kell ismerni, hogy necces tavaszt hagytunk magunk mögött. Az utolsó öt mérkőzésen szerintem kijött a maximum a csapatból, éppen ezért felkértem Szabó Jánost a folytatásra, aki ezt elfogadta, így a következő szezonban is ő lesz a KBSC vezetőedzője. Nem akartunk házon kívüli megoldást keresni, mert azt nem engedné meg az anyagi helyzetünk, ráadásul Szabó Jánost mind emberileg, mind szakmailag alkalmasnak tartom a feladatra. Négy embert, két védőt, két támadót szeretnénk igazolni, a lejáró szerződésű futballistákkal, Müllerrel, Borbéllyal, Fehérrel folytatnánk a közös munkát. Somodi Bence az előző szezonban kölcsönjátékosként a Videoton II-ben védett, ugyan még másfél esztendő hátra van a kontraktusából, a fehérváriak szeretnék megvásárolni tőlünk, erről tárgyalunk. Köszönöm az előző évadban nyújtott segítséget a városnak, a szponzoroknak, a szurkolóknak, és gratulálok Kovács Péternek a házi gólkirályi címhez.

-MI-