Hajdú-Bihar

2008.02.11. 12:32

Táblák, mindenhova, minden alkalomra

<p>Debrecen - Világító, messziről észrevehető feliratok, közlekedési, eligazító és veszélyre figyelmeztető táblák – mindenhol találkozhatunk velük. Debrecenben is gyártanak ilyen termékeket, a legmodernebb anyagokból és technológiával.<br /> &#160;<A href="http://video.haon.hu/search/ahol%20a%20t%C3%A1bl%C3%A1k%20k%C3%A9sz%C3%BClnek/members.haon_szerkesztoseg/Ahol%20a%20t%C3%A1bl%C3%A1k%20k%C3%A9sz%C3%BClnek.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A></p>

Szerte az országba szállítunk, főleg veszélyre figyelmeztető és utcanévtáblákat. Most épp egy budapesti irodaház teljes információs jelzését csináljuk vagy mi készítettük a Da Vinci kiállítás applikációját is.

Horganyzott lemezre, habosított műanyagra dolgozunk. A kívánt képet, szöveget ráfestjük vagy szitanyomással visszük fel vagy matricaként ragasztjuk a termékre – magyarázza Berényi Imre, az Agárdi Filmnyomó Vállalkozás (AFV) Kft. vezetője.
Megtudjuk, hogy a matricát le lehet kaparni, a festést viszont nem, utóbbi ezért drágább. Az ár persze függ a kiviteltől is.
Egy egyszerű utcanévtábla 1500 forintért, egy házszámtábla 600-1000 forintért kapható a 32 főt foglalkoztató cég hat különböző városban jelen lévő üzletében. Rendelnek tőlük ipari parkok, önkormányzatok és építtető cégek is.
– Néha megkérdezik, mi kerül ezen a táblán 1000 forintba? Hát az, ami most még nem látható: hogy ellenáll az időjárásnak; nem korrodál és 5 év múlva sem fog kifakulni – mondja Berényi Imre.
Legyen környezetbarát
A gyártás százmilliós értékű, modern gépállományon folyik, a masinák között digitális lézergravírozó is van, mely üvegbe vagy fémbe a kívánt mélységig vési a kívánt ábrát. A cég gyakran pályázik különböző forrásokra (tavaly mintegy 30 millió forintot nyertek), amit többnyire fejlesztésre fordítanak.
Némely megrendelő konkrét elképzelésekkel érkezik, mások tervezést is kérnek. Az AFV vezetői büszkék arra, hogy azon kevés cég közé tartoznak, melyeknek engedélyük van ADR táblák gyártásához (ezeket veszélyes anyagokat szállító járművekre teszik). Az ADR termék nagyon szigorú előírásoknak felel meg, például akkor is leolvashatónak kell lenni róla a számnak, ha egy 15 perce égő kamionon van.

A feliratok és táblák terén is megvannak a trendek. Most „divatos” szín a kék, ezüst, arany. Vannak, akik azt kérik, a feng shui figyelembevételével tervezzék meg neki a táblát és mind több irodai eligazítót rendelnek. A villogó feliratokat mikrochipek vezérlik.

Egyre több elektronikus, világító vagy LED-es táblát kérnek a vevők, de láthatáron van a beszélő eligazító tábla is, gondolva például a gyengénlátókra. A jövőben előtérbe fog kerülni az az igény, hogy a termék energiatakarékos és környezetbarát legyen.

  • Jól vannak-e beállítva a közlekedési lámpák?
  • "Munkaeszközként" a traffipax bárhol megállhat
  • Rendhagyó HAON zöldhullám-teszt
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!