KBC: a kockázati tőkeprogramok javíthatják a tőzsdeképességet

Budapest, 2012. október 21., vasárnap (MTI) – A tőzsdére lépést is elősegíthetik a kisebb cégekre szabott kockázati tőkeprogramok, amelyek felgyorsítják a vállalkozások fejlődését, egyszersmind alkalmassá teszik azokat további tőke bevonására.

A tőzsdére lépés nemcsak a kockázati tőkés számára megfelelő kiszállási lehetőség, de a vállalkozás eredeti tulajdonosa számára is jó megoldás, ha megtartja tulajdonrészét – vélekedik Herczku György, a KBC Kockázati Tőkealap-Kezelő Zrt. vezetője. A szakember szerint ez főként a magyar vállalkozói hozzáállás miatt nyomhat sokat a latba, a kockázati tőkebefektetésektől ugyanis sokszor azért idegenkedik egyik-másik vállalkozó, mert cégét nemcsak felfuttatni szeretné, hanem hosszabb ideig megtartaná, családi birodalmat építene.

A Budapesti Értéktőzsde célja, hogy a bevonzza a parkettre a kis és közepes cégeket is, kevés társaság rendelkezik azonban az ehhez szükséges átláthatósággal és kellő vállalkozói múlttal. A tőzsdeképességet javíthatják a kockázati tőkeprogramok, az intézményi befektetők bizalmát ugyanis növeli, ha egy kockázati tőkés már beszállt a társaságba, és a befektetést követően a tervezett növekedés is bekövetkezett.
A kockázati tőkebefektető többéves jelenléte alapján a tőzsdei befektetők nagyobb bizalmat szavaznak a vállalkozásnak. Ez a bizalom növelheti a tőkepiacon keresztül bevonható források mértékét, így kifizetődőbbé válik a tranzakció. A nagyobb kibocsátás ráadásul a részvények likviditását is segíti.

Címkék: , ,