Friss hírek

2008.01.31. 06:48

Rendőrségi válság a riói karnevál idején

<p>A BBC információ alapján krízis alakúlt ki Rio de Janeiro rendőrségénél, miután a karnevál hivatalos kezdetével egyidőben tiltakozásúl lemondott több rendőrtiszt is.</p>


A 43 rendőrtiszt azért nyújtotta be írásban lemondását, mert parancsnokukat, a katonai rendőrség vezetőjét menesztették állásából. Ubiratan Angelot azért rúgták ki a rendőrsdég éléről, mert a múlt hétvégén engedélyezte, hogy a rendőrök tömeges utcai demonstrációkkal tiltakozzanak alacsony fizetésük miatt. Sőt, a rendőrfönők egyúttal szóban is megerősített, hogy támogatja a magasabb bért követelő munkatársait.

Válaszúl Rio polgáérmestere, Sergio Cabral menesztette a katonai rendőrség parancsnokát. A döntés elégedetlenséget és dühöt szított a rendőrök közt, akik közül 43 tiszt tiltakozásúl írásban nyújtotta be lemondását.

A brazil Globo tévé információi alapján polgármester a kirúgott parancsnok helyébe új vezetőt nevezett ki, a lemondott tiszteket pedig azzal vádolta meg, hogy lépésükkel csak tovább szítják a viszályt.

Rió biztonsági főnökei hivatalos formában is igyekeztek megnyugtatni a közvéleményt, hogy -szerintük- a karnevál többnyire békésen zajlik majd. A mulatságra a szervezők a becslések alapján több mint 700 ezer külföldi látogatót várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!