Kis kacsa fürdik…

Akt.:
A barcikai mandarinréce
A barcikai mandarinréce - © Fotó: Matesz Gábor
Kazincbarcika – Egy különleges kacsafajta jelent meg Kazincbarcikán.

Az elmúlt hét folyamán többen is jelezték, hogy rengeteg kacsa bukkant fel a kazincbarcikai csónakázótónál, amit muszáj volt személyesen is meglátogatni – küldte beszámolóját lapunknak Matesz Gábor kazincbarcikai olvasónk.

„Hétköznapi kacsákra számítottam, amikor is megpillantottunk egy különleges fajt, a mandarinrécét – írta Matesz Gábor. – A mandarinréce vagy mandarinkacsa egy közepes méretű, Ázsiából származó díszmadár, amely mára már veszélyeztetett fajjá vált. Nos, akik sietnek, még elcsíphetik ezt a különleges és gyönyörű színekben pompázó mandarinrécét, amelyet megannyi átlagos, ugyanakkor csoda szép tollazatú kacsa vesz körül.”

A mandarinréce már jóval időszámításunk kezdete előtt ismert és nagyra becsült madár volt Ázsiában. A nyugatiak már megérkezésük után nem sokkal felfedezték a madár szépségét.

Európába 1745-ben telepítették be díszmadárként, de tenyészteni elsőként csak 1834-ben sikerült. A fajt könnyű gondozni és tenyészteni, emiatt sok tenyésztőnél és állatkertben is megtalál­ható. Néhány héttel ezelőtt a miskolctapolcai Csónakázó-tónál kapott lencsevégre egy családot fotóriporterünk.

ÉM


Mandarinrécék a tapolcai tóban
Miskolc - Mandarinrécék érkeztek a napokban a miskolctapolcai Csónakázó-tóra. Három gúnár és egy tojó élvezi itt a kellemes hőmérsékletű vizet. Vadászó madarak Fekete Györgytől, a tó üzemeltetőjétől megtudtuk, a récék minden évben megjelennek, amikor más tavak már befagynak. Sőt az idén itt ven...Kazincbarcika.
BOON.HU


hirdetés