Az emlékezés fontossága Kazincbarcikán

A megemlékezésen
A megemlékezésen - © Fotó: Zele Tímea
Kazincbarcika – Hatvannyolcadik alkalommal rendeztek bányásznapi megemlékezést Kazincbarcikán.

A szervezők – a városi önkormányzat és a Borsodi Bányászok Területi Tagozata – az 1919-es csendőrsortűz áldozatai előtt tisztelegtek a résztvevőkkel.

Emlékezünk és gondolunk azokra, akikkel közös a múltunk.” Klimon István

A rendezvény a hagyományoknak megfelelően Kazincbarcikai Ifjúsági Mazsorett Együttes bevonulásával kezdődött, majd Klimon István, a város alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket. A városvezető a múltra való emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet.

– Emlékezünk és gondolunk azokra, akikkel közös a múltunk. Nekünk két himnuszunk van: a nemzeti himnuszunk mellett ismerjük és tudjuk a bányászhimnuszt is. Ki azért, mert a bányában dolgozva gyakran vett rész ünnepségeken, ahol ezt énekelték, más azért, mert hagyaték a családjából, megint mások pedig azért, mert megtanulták az iskolában. – hangsúlyozta Klimon István.

A bányászat jelentőségéről

Szőke András, a Borsodi Bányászok Területi Tagozatának elnöke köszöntőjében szólt a bányászat jelentőségéről, valamint felidézte a régi bányásznapok emlékét. A beszédeket követően a kazincbarcikai önkormányzat és a Borsodi Bányászok Területi Tagozata mellett további egyesületek, civil szervezetek helyezték el az emlékezés virágait.

ÉMKazincbarcika.
BOON.HU


hirdetés