360 fokos videó: Lódarazsak védik a kilátót

A hatalmas darázsfészek
A hatalmas darázsfészek - © Fotó: Király Csaba
Sajókaza – Pazar látvány fogadott minket a sajókazai kilátóból. De másért marad emlékezetes a túránk.

Újabb kilátót látogattunk meg: Sajókaza és Felsőnyárád között magasodik a fák fölé a Diána erdei kilátó, amit sok helyen csak sajókazai kilátóként emlegetnek. A látvány innen is lenyűgöző, de az építmény más miatt marad igazán emlékezetes. Az első emeletre érve, egy hatalmas lódarázs-fészek fogadja a látogatót, a természet csendjét pedig egyszerre hipnotikus és félelmetes zümmögés töri meg.

Csodáltuk a Tátrát

Az ember lehet bátor és a „ha én nem bántom, ő sem bánt” elv alapján tovább haladhat a három emeletes építmény maradék két emeletére, de elég egy rossz mozdulat vagy illat, hogy a raj akcióba lendüljön. Mindenesetre mi megtettük, és a magasból csodáltuk meg a Tátra hegyvonulatait, az Aggteleki Karsztvidéket, valamint a Cserehát és a Bükk dombjait. Mindez azonban nem változtat a tényen, hogy a kilátó elhanyagolt állapotban várja látogatóit. A faépítmény néhol korhad, lépcsőfokok hiányoznak, kis kilengés teszi izgalmassá a mozgást és a lábazatnál kialakított egyik táborozó helyet ellepte a gaz. A legégetőbb probléma viszont az életveszélyes lódarázs-horda.

Megkérdeztük Sajókaza önkormányzatát, hogy terveznek-e tenni a probléma megoldásáért. Először azt a választ kaptuk, hogy még nem érkezett hozzájuk bejelentés a lódarazsakról.

Saját felelősségre

Később Stefán László polgármester felvilágosított minket, hogy magántulajdonról van szó (ezt nem jelzi tábla, bár kétségtelenül figyelmeztet a felirat: „Az erdei kilátót mindenki saját felelősségére használhatja!”), így nem avatkozhatnak közbe. Tudomása szerint egy nem helybéli vadász pályázati forrásból építtette a Diána kilátót, anno hozzájárulást sem kért az önkormányzatától, így nem tudnak tenni semmit.

Beszéltünk egy bogárirtó szakemberrel is, aki elmondta, hogy a lódarázs-fészek kiirtása tulajdonképpen rutinfeladatnak számít: védőöltözetben megközelíti a fészket, majd méreganyagot juttat be. A cél elsősorban a királynő megölése – a kolóniával együtt. Miután ez megtörténik, eltakarítja a fészket. Mindez nagyjából 40.000 forintos költséggel járó munka, ami kérdéses, hogy ki fizeti meg.

Mindenesetre a darázscsípésre allergiásak kerüljék el az építményt, de egyébként csak az információs táblát tudjuk idézni: használat csak saját felelősségre!

ÉM-KCs


Nézz körbe 360 fokban!

A képzésről korábban készült videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera „háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


Miskolc - Egy újraélesztő tanfolyamon köszönte meg a mentőtisztnek, hogy megmentette. Januártól minden hónap utolsó hétfőjén ingyenes újraélesztés oktatáson, gyakorláson vehetnek részt az OMSZ megyeszékhelyi mentőállomásain az érdeklődők. A januári alkalmon hatalmas volt az érdeklődés Miskolcon, ...

Muhi emlékmű - belépés csak saját felelősségre
Muhi - A Muhi csata áldozatainak tiszteletére állított emlékmű bejáratánál a következő felirat fogad: "Balesetveszélyes terület - csak saját felelősségre látogatható!". A keresztek korhadnak, az utat fedő fapallók instabilak, és feltúrt föld veszi körül az emlékdombot. Utóbbi azonban már a pozit...

Parasztwellness - pihentető ganajozás a biogazdaságban
Gömörszőlős - Elméleti és gyakorlati tudást szerezhetnek a résztvevők, amit ők „alternatív­­­ jövőképnek” neveznek. Gömörszőlősön kitalálták, hogyan szerezzenek egyszerre önkéntes munkaerőt a biogazdaságba, és terjesszék a fenntartható fejlődés elveit. Ez lett a parasztwellness, amikor koszt és k...

Bánhegyi István András
Felsőzsolca - Bánhegyi István Andrásnak, annak a 8 éves királyhelmeci kisfiúnak nyílt kiállítása Felsőzsolcán, akire ráaggathatjuk a zseni jelzőt. Elég sok lehetőség kínálkozik előtte, de ő már most határozottan tudja: ha nagy lesz, gyerekorvos lesz. A Kezdet című, rajzokból és festményekből álló...

Szikszó - Amikor egy 60 tonnás daru emel be repülő csészealjra hasonlító, hatalmas gyártósori elemet egy gyárba, akkor ott a helyünk 360-as kameránkkal. Videónkon lekövethető daru és eszköz komótos, szimbiotikus együttmozgása, ami a 2001: Űrodüsszeia legszebb jeleneteit idézi fel. A Hell s...Kazincbarcika.
BOON.HU


hirdetés