„Herbolya – a város és az új lehetőségek kapuja!”

By Göndör Judit
Zajlanak a munkálatok
Zajlanak a munkálatok - © Fotó: Timpanon
Kazincbarcika – Újabb fontos pontjához érkezett a Herbolya-Régi telep szociális városrehabilitációját szolgáló program.

A több mint félmilliárdos beruházás óriási előrelépést jelent a városrészen élőknek, hiszen az életminőségüket jelentősen javító infrastruktúrális (víz, szennyvíz, csapadékvíz-elvezetés, utak) fejlesztések mellett a projekt olyan programokat is tartalmaz, melyek a tágabban vett szociális helyzetüket is pozitív irányba változtathatja.

– A terveknek megfelelően májusban felállt a Foglalkoztatási Információs Pont, vagyis a FIP-iroda – mondta a beruházás kapcsán Sztupák Péter alpolgármester. – Biri-Hasulyó Judit, az iroda munkatársa az első hetekben komoly terepmunka keretében végzi el a legfontosabb feladatokat: felméri az akcióterületen élő családok szociális és egyéb helyzetét, a munkaképes emberek körében az iskolai- és a szakképzettséget, illetve egy olyan adatbázist készít, mely segíthet az álláskeresésben, az adminisztratív és szociális ügyek intézésében, továbbá az egyéb partnerekkel történő kapcsolattartásban. Ezt követően a Herbolyán jelenlévő vállalkozói kört veszi górcső alá: milyen munkaerőigényük van a zömében építő- és gépipari területen dolgozó vállalkozóknak, hogy a 2012 januárjában induló „Vissza a munkába” programot az igényekre szabva, a lehető leghatékonyabban indítsuk el – avatott be a részletekbe az 
A projekt során rengeteg programot valósítanak meg akcióterületen, ezek közösségi, szociális és képzési programelemek, melyek mind a helyben élők érdekeit szolgálják. A munkában konzorciumi partnerei segítik az önkormányzatot, az egyik jelentős szerepet vállaló együttműködő szervezet a Szalézi Rend által működtetett Don Bosco iskola.

– Július 01-jén elindult az első felnőttképzési programunk – mondta Fehér Béla igazgató helyettes, oktatási felelős. – Ez egy intenzív 6 hónapos képzés, melyet követően szociális gondozó és ápoló képesítést kaphatnak majd a résztvevők. A képzés teljes értékű OKJ-s végzettséget ad és a programban résztvevők számára teljesen ingyenes. S ami legfontosabb, az így végzettek munkát is kapnak, hiszen a pályázat a továbbfoglalkoztatást is garantálja. Két fő a mi iskolánkban, 3 pedig az új Családsegítő Központban dolgozhat majd – mondta Fehér Béla.
A projekt építő része is jól halad, a 600 négyzetméter alapterületű, több szintes Képzőközpont várhatóan ez év végére készül el. A Családsegítő Központ és a Közösségi ház átalakítása is terveknek megfelelően folyik, így a többi program is időben rajtolhat majd.
További információ: www.herbolya.barcika.hu

– G. J. –Kazincbarcika.
BOON.HU


hirdetés