Kazincbarcika hírei

2018.06.01. 16:25

Ahogyan megálmodta, most életre kelt Kabarci

Kazincbarcika - Elkészült Kazincbarcika kabalafigurájának szobra, ami kicsit több is, mint egy szobor.

Kazincbarcika - Elkészült Kazincbarcika kabalafigurájának szobra, ami kicsit több is, mint egy szobor.

A városi gyermeknap zárómomentumaként adták át Nagy Gyula Kabarci szobrát, a Mezey István Művészeti Központ emeletén. Nagy Gyula, tervező, grafikus, a Gyermekek Háza-Kézművesház munkatársa azt mondja, a szobor megalkotásával az volt a célja, hogy megvalósítsa az általa papírra vetett tervek pontos mását.

A kutyusával együtt

– Korábban elkészült Kabarciból egy jelmez, de mindenképpen szerettem volna ha látják a gyerekek úgy is, ahogy én megálmodtam őt, kutyusával Pukkedlivel együtt – kezdi lelkesen Nagy Gyula.

Az alkotó – mint meséli – olyan szobrot szeretett volna készíteni, amit bárki örömmel ölel meg. Nem volt tehát elegendő a kedves arcocska és a bolondos tekintet, fontos volt, hogy ember-, sőt gyerekléptékű legyen az életre kelő figura.

– Nem lett volna jó, ha a szobor nagy, mert még a végén megrémültek volna tőle kisebbek. Az elkészült Kabarci összesen százharmincegy centi magas, de ha felegyenesedne úgyis csak százötven centiméteres lenne, szóval a magassága pont ideális a kisebb és nagyobb gyerkőcöknek, de a felnőtteknek sem túl alacsony – részletezi a művész.

Mint megtudjuk, a grafikai tervektől az utolsó simításokig nagyjából egy év telt el, ennyi idő kellett, hogy Kabarci, Pukkedli és a talapzat is elnyerje végleges formáját. Igen, még a talapzat is, ugyanis – mondja büszkén Nagy Gyula – tényleg minden a saját keze munkája.

Aprólékos munka

– Nagyon lassan haladtam. Az alapanyagként kapott nikecell lapokat előbb fel kellett darabolni, majd összeragasztani és csak utána lehetett faragni. Nagyon aprólékos munka volt, akárcsak az acélmerevítések elhelyezése, a festés, az arc elkészítése – sorolja.

Nem is beszélve az elektronikáról, ami Kabarci szemét mozgatja. Mint azt az alkotó hangsúlyozza, szerette volna úgy elkészíteni a mókás kis figurát, hogy valami különleges módon is felhívja magára a figyelmet.

– Eleinte arra gondoltam, hogy pisloghatna, aztán végül abban maradtunk, hogy mivel a szobor alapvetően a Gyermekek Háza szakkörtermeibe invitálja az emeletre tévedőket, így a szemével is rásegíthet erre. Aki elég közel merészkedik hozzá, annak hirtelen tekintetével is jelzi, merre menjen tovább – zárta Nagy Gyula.

-TÁ-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!