Kazincbarcika hírei

2011.04.18. 08:15

A palatető problémáról világosan, mindenkinek!

<p>A <a href="http://tetoszigeteles.org " target="_blank">palatető szigetelés </a>napjaink egyik legnagyobb problémája.</p>

Magyarországon  az 1950-es évektől kezdve a rendszerváltozásig az egyik legelterjedtebb, akkor korszerűnek számító tetőfedő anyag a síkpala/azbesztpala. Legtöbbet alkalmazott változata  a szabvány vagy „rombusz” palafedés. Jelenleg  azbesztpalaként már nem gyártják, aminek fő oka, hogy időközben kiderült, az azbesztcement alapanyag egészségre káros összetételű, a megkötött azbesztrostok méretüknél fogva (milliméter ezred része!) igen agresszív, az emberi szervezetbe kerülve rákkeltő hatású, ezért bontás után törvényileg szabályozva veszélyes hulladékként kezelendő.

A tulajdonosnak héjalás-csere esetén igen jelentős ártalmatlanítási költséggel kell számolni, mely 5-600 ezer forintba is kerülhet egy átlagos családi ház esetében.

Az elöregedett, repedt, beázó síkpalával fedett épületek előbb-utóbb felújításra szorulnak. Mivel ezeknek a tetőknek nagy része olyan tetőszerkezetek készült, amely kiválóan megfelelt a kis súlyú palafedéshez, de nem alkalmas nehezebb cserép vagy egyéb tetőfedőanyag hordozására.

A 40X40cm-es palafedés élettartama 20-25 év. Anyaga kb. 10-15%-ban tartalmaz azbeszt szálakat, amelyek az anyag szétmorzsolásakor, roncsolásakor (törés,fúrás,fűrészelés,stb) kerülnek a levegőbe és annak belélegzése jelentenek veszélyt az emberi szervezetre. A palatető javítása bonyolult, mivel már nem gyártják részeket cserélni nem lehet.

Költséghatékonysága miatt az elmúlt évtizedben elterjedtté vált a palatetők bontás nélküli felújítása, ami az egyik legolcsóbb, ám biztos vízzárást nyújtó, esztétikus megjelenésű technológiai eljárás, amely a veszélyes hulladéknak számító azbesztpala ártalmatlanítását is megoldja.

Törvényi előírások:

TILOS! 2005.január 01-től minden, azbesztet tartalmazó anyag,termék forgalmazása és felhasználása. 41/2000.(II.20.)közös EüM-KöM rendelet

Az azbesztmentesítés követelményeit és a vonatkozó határértékeket a 26/2000.(IX.30.) EüM rendelet szabályozza. Ugyanez a rendelet írja elő bontási jegyzőkönyv készítését és engedélyeztetését az ANTSz-szel, melyet be kell nyújtani a helyi illetékes Környezetvédelmi Felügyelőségnek.

Az azbeszt tartalmú építőanyaga 16/2001(VII.18)KöM rendelet szerint az I-es veszélyességi osztályba sorolt veszélyes hulladéknak minősül, melynek bontását, szállítását és elhelyezését csak szakcég végezheti. Az ártalmatlanítás egy átlagos, 150m2-es tető esetében kb. 350.000 Ft.

Cégünk ennek a problémának átfogó megoldására kínál egy tartós, bontás nélküli esztétikus megoldást. Letisztítjuk a palát , majd ezt követően színes, mintás bitumenes lemezzel beborítjuk a tetőt.

Palatetők jellemzői és felújításuk lehetőségei 

Felújítási módozatok közötti mérlegelés esetén fontos figyelembe venni, hogy általában a régi  palatetők ácsszerkezetei a síkpalához méretezett, könnyített ácsszerkezetek, ezért héjalás-csere esetén,  leggyakrabban szükség van a tetőszerkezet megerősítésére vagy adott esetben komplett cseréjére is, ami jelentős többlet költségeket jelent a háztulajdonosnak.

A régi palafedés elöregedésének első problémás jeleit legtöbbször az okozza, hogy a tetőn néhány pala eltörik, itt befolyik a víz, korhad a tetőszerkezet és előbb-utóbb a zárófödém átnedvesedése után a mennyezeten is megjelenik a probléma. Ha ezt a beázást elkezdjük egyenkénti palapótlással javítani és  rámegyünk a tetőre, akkor    az elöregedett pala ezt a terhelést nem bírja ki, még több pala törik vagy reped el, mint amennyit megjavítottunk.

Amennyiben komplett tetőfedés csere mellett dönt a tulajdonos, számolnia kell azzal, hogy több napon, esetleg egy egész héten keresztül védtelen lesz háza esőzésekkel szemben, ami jelentős károkat okozhat az épületben, ideiglenes védelem nélkül.

Szándékosan csak a síkpalával fedett házak felújításáról beszélünk bővebben, mivel úgy gondoljuk, hogy továbbiakban részletezett technológiák  elsősorban ezeknél a házaknál versenyképesek Véleményünk szerint, ha egy házon jelenleg régi, elöregedett cserép van, akkor az esetek 90%-ában a tetőszerkezet el fogja bírni valamelyik típusú új cserepet, és nem érdemes egyéb megoldások  között keresgélni, kivéve ha:

  • a tetőszerkezet annyira rossz, hogy könnyű fajlagos súlyú tetőfedés szükséges mert nem akarják a tetőt lebontani
  • olyan esetekben, amikor fontos, hogy ne maradjon fedés nélkül az épület bármilyen ok miatt (pl.: drága gépek vannak benne,stb)
  • a tulajdonosnak tetszik valamelyik egyéb tetőfedő megoldás

Palatetője felújítására következő technológiák közül választhat:

1. Palamosás

A legolcsóbb  módszer.

A tető teljes felületét magasnyomású vízborotvával megtisztítják, ami a tetőt optikailag teljesen újjá varázsolja, a rátelepedett mohát és elszíneződéseket, a több évtizedes „koszt” teljesen  eltávolítja. Ezzel egy időben a palában levő egészségre káros, rákkeltő azbesztet a tetőről bemossák a házat körülvevő földbe, ahol esetleg a tulajdonos és szomszédja konyhakertje van, és saját fogyasztásra termeli a zöldségeket. (azbeszttel dúsítva)  A palamosás során a tetőszerkezet és nem kellő odafigyelés esetén a fal egy része is vizes lesz, ami nyári időben nem jelent különösebb gondot, mert  a  pala és fal külső felületén a víz  hamar megszárad. Lényegesen nagyobb gondot jelent, hogy  palamosással szó szerint kimossuk a palákból a több évtizedes szennyeződést, ami időközben már a „szigetelőanyag” szerepét is betöltötte. A tulajdonos általában csak az első nagyobb esőzésekig tud örülni az új kinézetű tetőnek, mivel a meglazított pórusokon illetve elvékonyított  palákon történt „mászkálások” során esetleg megrepedt, azonnal nem látható  réseken beázik a tető.

Mivel a palamosás minimális anyagi befektetést és szaktudást igényel, és több esetben számla nélkül történik, a tulajdonosnak  sokszor nincs lehetősége garanciális igénye érvényesítésére.

2. Palafestés

Általában palafestés után 1-2 évvel szokták a problémát relatíve kevés pénzből megoldani  szándékozó háztulajdonosok a palafestéshez folyamodni. Ebben az esetben újra sor kerül az előzőek szerint a palamosásra, majd a palák kiszáradása után kerül sor az un. palafestésre.

Nagyon fontos  tudni, hogy a festőréteg csak a teljesen száraz  palára legyen felhordva a kellő tapadás végett. Lényeges, hogy milyen tulajdonságú és minőségű festékkel dolgozik az iparos. A palafestés lényegesen jobb hatékonyságú mint a palamosás, mert egy időre biztosan megoldja a tető beázásmentességét és esztétikus kinézetét. A gond a beázást illetően akkor szokott bekövetkezni, amikor az épület mozgása miatt (minden épület mozog) kis repedések keletkeznek, ahol a víz be tud folyni, és ezzel beázást okoz.

Másik felmerülhető probléma esztétikai  jellegű lehet a szakszerűtlen kivitelezés vagy gyenge minőségű, nem erre való festék miatt . Bizonyára már Ön is látott színes (piros,zöld,stb) palatetőt, amelynek paláin foltokban hiányzik, lepergett a festék.

Ez nem szép látvány, és a  tulajdonosok  egy része ekkor  ( több tíz, esetleg százezer forint felesleges kiadás után) szánja rá magát  végleges megoldáskeresésre. Palafestésnél is lényeges a garanciális igények érvényesítésének lehetősége, a számla és a  komoly cégháttér.

3. Kanadai / Amerikai  zsindellyel  történő tetőfedés

Kanadában és Amerikában a legelterjedtebb tetőfedőanyag a zsindely.

A zsindelyek  a gyártó cégtől függően különböző mérető és formájú tetőfedő anyagok

A több kisebb-nagyobb méretűség jellegéből adódóan nagyon fontos a felrakás szakszerűsége, annál is inkább, mivel a gyártók mindig kihangsúlyozzák, hogy garanciájuk érvényét veszíti szakszerűtlen felrakás esetén

Mit is jelent ez?

Tulajdonképpen arról van szó, hogy ahhoz hogy a tető szigetelése jó legyen és a gyártói garancia megmaradjon, szükséges minden a gyár által előírt alátétlemez, ragasztó, szellőzők,stb felhasználása, ami jelentős költségeket jelent a zsindely ára mellett.

Mivel manapság minden tüzépen kapható többféle zsindely,sokan takarékossági okokból csak a zsindelyt vásárolják meg és környéken keresnek valakit, aki már csinált  hasonló munkát. A végeredménnyel bizonyára már Ön is találkozott, amikor a zsindelylapok elállnak a tetőn, nem esztétikus, a sorok „nem futnak” és valószínűleg be is ázik. Ez követően szokták azt mondani a háztulajdonosok, hogy soha többet zsindelyt.

Ahhoz hogy a zsindelyfedés időtálló (25-30év) és jó legyen, gyártótól függően következő általánosságokat szükséges betartani:

Alapaljzat zsindelyhez

A zsindely egy a tetőre utólagosan felrögzített aljzatra lesz felrögzítve.

Ennek anyaga lehet fenyődeszka, rétegelt,forgácsolt vagy OSB lap (vízálló)

Fontos  a felhasznált anyagnak a vízálló és szögtartó képessége.

Alapaljzatok fa esetén legalább 25 mm vastag, 150 mm-nél nem szélesebb

Amennyiben az alapaljzat nem megfelelő és vetemedik, úgy károsodhat a     tetőfedő anyag is, ami beázáshoz vezethet.

Bitumenes alátétlemez zsindelyhez

A fa aljzatra bitumenes alátétlemezt, csupaszlemezt  kell felrögzíteni egy rétegben, a vápáknál és kis lejtésű  (15-18”)tetőknél  duplán fektetve.

A lemezek rögzítése felületkezelt zsindelyszegekkel történjen

Erre a bitumenes csupaszlemezre célszerű a zsindelyfedést azonnal elkészíteni, mert nedvesség hatására meghullámosodhat, ami utólag sem simul ki. Alátét lemezként műanyag fólia nem alkalmazható.

Bitumenes hidegragasztó zsindelyhez

A megfelelő vízzárás érdekében bitumenes hidegragasztót kell alkalmazni. A zsindely és fémszegély találkozásainál ill. a csomópontoknál. Vigyázni kell, mert a túlságosan sok bitumenes ragasztó károsítja a zsindelyt

Szegelés

A zsindelylapok rögzítése felületkezelt, nagyfejű zsindelyszegekkel történik.

Öntapadás

A zsindelylapok belső oldalát gyárilag olyan ragasztóanyaggal látták el, amelyet a nap melege aktivizál.

Tetőszellőzés

A teljes tetőszerkezetnél gondoskodni kell  az átszellőztetésről.

A cikk támogatója:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!