Kazamata-takarító diákok a füleki várban

Társadalmi munkában takarították a füleki vár kazamatáit magyarországi és szlovákiai diákok egy héten át. A munkálatok különös odafigyelést igényeltek, vigyázni kellett egyebek közt arra, nehogy a műemléki vár románkori falrészeit kilazítsák.

Anderkó Erika, a vasárnap véget ért várszépítő tábor szervezője a Független Hírügynökségnek elmondta: segítőik a középső vár kazamatái mellett a korábbi feltárások régészeti leleteit és a vármúzeumba felvezető utat is megtisztították. A diákok munkájára azért volt szükség, mert a fellegvár olyan helyre épült, ahol a növényzetet folyamatosan irtani kell.

A várszépítő akciót a Ságújfalui Faluszépítő Egyesület és a füleki Oppidium Polgári Társulás közösen szervezte, Fülek város önkormányzata pedig ingyen biztosított szállást a fiataloknak. A diákok által megtisztított régészeti leleteket az augusztus közepén nyíló tárlaton mutatják be a füleki vár Bebek-bástyájában.

A füleki várhegyen vulkáni tufára épült földvár, majd deszkavár állt már a XIII. században, amit kővárrá a tatárjárás idején építették. A török hódoltság idejében Fülek a legnagyobb nógrádi várak közé tartozott.Sporthírek