Katrina hurrikán – már legalább 80 halott

A legfrissebb jelentések szerint kedd délelőtt már 80-ra emelkedett a Katrina hurrikán halálos áldozatainak a száma az Egyesült Államok déli államaiban, a Mexikói-öböl mentén.  Katrina hurrikán 2005. 08. 25.

Az első becslések szerint a természeti csapás legalább 26 milliárd dollár (5200 milliárd forint) kárt okozott, amivel a legnagyobb pusztítást végezte a hurrikánok közül. Az AFP francia hírügynökség 1989 óta vezeti a legtöbb kárt okozó hurrikánok listáját.

A 80 halott csak óvatos becslés, hiszen meg nem erősített hírek szerint csak Mississippiben ennyien estek áldozatul az időközben trópusi viharrá szelídült hurrikánnak. Az állam tengerparti megyéjében hihetetlen pusztítást végzett a természet – mondta Mississippi kormányzója.

Kedd reggelre a többi államban is elkészültek az első helyzetjelentések. Alabamában és Louisianában több száz települést öntött el az özönvízszerű áradásokat is okozó hurrikán. A körzetben többmillió ember maradt áram nélkül, a mentőcsapatok pedig megállás nélkül dolgoztak, hogy biztonságos helyre mentsék azokat, akik a figyelmeztetés ellenére nem hagyták el otthonukat.

A mentőhelikopterek sokszor az utolsó pillanatban érkeztek, hogy a tetőre menekült embereket kimentsék a szorult helyzetből. A hatóságok szerint még hetekig eltarthat, míre az élet visszatér a rendes kerékvágásba.

Floridában 11 embert ölt meg csütörtökön Katrina. A szélvihar ezután a tenger felé fordult, ahol erőt gyűjtött, majd Louisianánál visszatért a szárazföldre. Sokáig úgy tűnt, az állam fővárosát, New Orleans-t is elpusztítja, az utolsó pillanatban azonban elfordult, így csak súrolta a milliós nagyváros keleti szélét. A Francia Negyedben így is hatalmas pusztításokat végzett, a viharban legalább 20 ház összeomlott.

A kelet felé forduló hurrikán ezután nem kímélte Alabamát és Mississippit sem, néhol 7 méter magas hullámokat korbácsolva a tengerpart közelében. A vihar végül a szárazföld belseje felé haladva, Tennessee-t közelítve lecsillapodott, és 230 helyett már “csak” 100 kilométer per órás sebességgel fújt.

A Katrina tehát lassan kifulladt, a környéken azonban nem várható jelentős javulás, hiszen az előrejelzések szerint a hurrikán után veszélyes tornádók fenyegetnek.