Katonazenekari fesztivál lesz Debrecenben

Debrecen (MTI) – Három hazai katonazenekar mellett francia, német, svéd és török katonazenészek vesznek részt a hétvégén a Debreceni Nemzetközi Katonazenekari Fesztiválon.

Közép-Európa egyik legnagyobb, két évente sorra kerülő, több mint harminc éves hagyományokkal rendelkező katonazenekari seregszemléjét június 30. és július 3. között immár 17. alkalommal rendezi meg a Honvédelmi Minisztérium (HM), a debreceni önkormányzat és a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Kocsi László alezredes, a HM társadalmi kapcsolatok hivatalának munkatársa az eseményről tartott hétfői tájékoztatón elmondta: a négy nap alatt 400 katonazenész masírozik majd végig Debrecen utcáin, terein. A cívisvárosban és a megye több pontján harsannak fel a rézfúvós hangszerek, s szólalnak meg a kedvelt katonazenei dallamok.

A magyar katonazenekarok – az MH központi zenekara, valamint a hódmezővásárhelyi és a házigazda debreceni helyőrségi zenekar – mellett négy külföldi zenekar is látható-hallható lesz a fesztiválon: a török légierő katonazenekara, a francia harckocsizó fegyvernem zenekara, a svéd blekingei honi gárda zenekara és a német légierő első katonazenekara – tette hozzá.

Az idei fesztivál csütörtökön “beharangozó” koncerttel kezdődik a Református Nagytemplom előtti Kossuth téren. Másnap Debrecen különböző terein szólal meg a katonazene. A fesztivál ünnepélyes megnyitóján felvonulnak a közreműködők, s egyesítve szólal meg a négy külföldi és a három hazai katonazenekar. A további programban zenés ébresztő, hangverseny, valamint a debreceni 5. számú Bocskai Lövészdandár látványos haditechnikai bemutatója szerepel.

A fesztivál nyitányaként Máthé András fotóművésznek az elmúlt évtizedek katonazenekari fesztiváljain készült fotóiból nyílt kiállítás hétfőn a debreceni Kölcsey Központ Bényi Termében. A kiegészítő programok sorába tartozik még a török légierő zenekarának magyarországi turnéja: az együttes ezekben a napokban hat településen – Egerben, Miskolcon, Budapesten, Szentendrén, Békéscsabán és Gyulán – mutatkozik be.

– MTI –