Katonai parancsnokként mûködött Budaházy – RTL

Részletesen beszámol az országgyûlési képviselõk házainak megtámadásáról, Csintalan Sándor megverésérõl, és a robbantásokról az egyik terrorizmussal gyanúsított férfi azon a hangfelvételen, amely az RTL Klub birtokába került. Õ a gyanú szerint a Magyarok Nyilai nevû szervezet tagja volt. A felvételeket egy fiatalember készítette, aki a férfi bizalmába férkõzött, és hónapokon keresztül beszélgetett vele. Így derült ki az is, hogy Budaházy György lehetett a szervezet katonai parancsnoka.

A felvételen többek közt elhangzik az is, hogy az egyik támadó – aki a gyanú szerint a Magyar Nyilai nevû szervezet tagja volt – hány lövést adott le Hiller István oktatási miniszter házára még 2007-ben. Ezen kívül arról is beszél, hogyan támadták meg Csintalan Sándort. Ezt a támadást is a Magyarok Nyilai vállalta magára.

“A katonai vezetõ az a Gyuri. Én? Nem, a Budaházy Gyuri”- hallható a felvételen. A beszélgetéseket egy fiatalember vette fel mobiltelefonjával. Benkõ György annak az ügynek a koronatanúja, amelyben eddig 16 embert gyanúsítanak terrorizmussal. Egy ismerõsébõl szedte ki az információkat, aki azóta már elõzetesben ül. Benkõt is megpróbálta beszervezni, õ pedig úgy tett, mintha benne lenne. Így tudta meg, hogy Budaházy György lehetett a katonai parancsnok. A szervezetnek a gyanú szerint egyébként voltak irányítói és végrehajtó katonái is.

“Azt, hogy az egyes támadásokat ki hajtotta konkrétan végre, az Budaházy György utasításaiból következett” – mondta Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Fõügyészség szóvivõje. Budaházy György elõször 2002-ben, az Erzsébet híd lezárásakor tûnt fel. Késõbb fõ szónoka volt az utcai zavargásokkal végzõdõ radikális tüntetéseknek. Morvai Krisztina, a Jobbik egyik vezetõ politikusa, az Európai Parlamentben is felszólalt már, mert szerinte Budaházyékat politikai foglyokként tartják börtönben.

Az RTL Híradó kereste Vona Gábort, a Jobbik elnökét, de nem akart nyilatkozni.