Katasztrófasújtotta övezet Alabamában

Két nappal a tornádók pusztítása után szombaton az amerikai elnök a déli Alabama államba utazott. George Bush meglátogatta azt az összedőlt középiskolát, ahol nyolc tinédzser halt meg a romok alatt. Az elnök katasztrófasújtotta övezetté minősítette a tragédia helyszínét. Bush szombaton továbbutazik Georgiába, ahol összesen 9 ember halt meg az ítéletidőben.

Az elnök helikopterről mérte fel a károkat Alabama államban. Ellátogatott Enterprise városába is, ahol a viharban összedőlt a helyi középiskola, a romok között nyolc diák lelte halálát. Bush az egész megyét katasztrófasújtotta övezetté minősítette, így az újjáépítésben központi forrásokhoz is hozzájuthat a körzet.

Több mint 30 tornádó csapott le csütörtökön az Egyesült Államok déli államai közül Alabamára, Georgiára és Missourira. Legkevesebb 20 ember meghalt, Alabamában 10-en, Georgiában 9-en vesztették életüket, Missouriban egy halálos áldozata volt az ítéletidőnek. A vihar időközben észak felé fordult hatalmas hóviharokat okozva az Egyesült Államok északkeleti részén. Iowában, Minnesotában és Dél-Dakotában több száz autós rekedt az utakon, Chicagóban legalább 500 repülőjáratot kellett törölni az ítéletidő miatt.

Ugyanez a vihar Kanadában két gyerek halálát okozta, akik a rossz időben egy autóbalesetben vesztették életüket.