Katasztrófák a versenyen – Gyermekek vészhelyzetekben Miskolcon

Akt.:
A tokaji Tűzhányók ez alkalommal vízzel bizonyítottak
A tokaji Tűzhányók ez alkalommal vízzel bizonyítottak - © Fotó: Ádám János
Varbó – Katasztrófahelyzetekben felhasználható tudásukról adtak tanúbizonyságot.

Aki szerda délelőtt járt a Varbói-tó környékén az alaposan meglepődhetett, hiszen mindenhol piros autókat és egyenruhás katasztrófavédelmiseket lehetett látni, az egyik helyen homokzsákoltak, míg a másikon sérülteket láttak el. Mielőtt azonban valaki komolyan megijedhetett volna, kiderült, hogy nincs baj, az iskolások vetélkednek, hogy a megye legjobbjai lehessenek.

Elméleti és ügyességi

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Polgári Védelmi Szövetség ugyanis idén is meghirdette a Felmenő Rendszerű Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenyt, melynek megyei döntőjét Varbón rendezte meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A nagy múltra visszatekintő rendezvény immár huszonhat éve biztosít lehetőséget a diákoknak arra, hogy játékos formában, életkori sajátosságoknak megfelelően adjanak számot a veszélyhelyzeti, illetve az ön- és más személy mentéséhez szükséges ismeretekből. Az idei megyei szintű versenyen Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke és Üveges Géza, Varbó polgármestere köszöntötte a résztvevőket, majd Lipták Attila tűzoltó dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató a tavalyi év sikereit felidézve buzdította a versenyzőket. A dandártábornok lapunknak elmondta, a mindennapi életben is előforduló veszélyhelyzetekre való felkészítés mellett az sem titkolt céljuk, hogy a fiatalokkal megkedveltessék a munkájukat, és később esetleg kollégáikként láthassák őket viszont. A korábbi évekhez hasonlóan csütörtökön délelőtt is öt elszánt általános és négy középiskolai csapat „állt a rajtvonalhoz”, hogy elméletben és gyakorlatban is bizonyítson a verseny kilenc állomáshelyén.

A csapatok a feladatmegoldások közben gyakorlatilag körbejárták a tavat, miközben homokzsákoltak és gátat építettek, egy elképzelt üzemi baleset sérültjeit látták el, vagy éppen képzelt tüzet oltottak bizonyítva, hogy jól bánnak a tömlővel és a víz­sugárral. De olyan feladat is akadt, amelyben bekötött szemű társait kellett egyiküknek rádión irányítani.

Nem izgultak

Balázs Olivér és csapattársai a Hegyközi Nyelvoktató Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola hetedik osztályos tanulói nagy lelkesedéssel látták el a sérülteket a feladatban, majd ezt követően elmondták: nem izgultak, nagyon élvezik a versenyt, és szeretnének minél jobb eredményt elérni. A legjobban a vakvezetéstől tartottak, mert nehéz volt összekoordinálni, jövőre pedig szeretnének újra részt venni a versenyen. A megmérettetésre a tanórákon kívül készültek fel, mondta el Szakács Sándorné gyógypedagógus, aki a katasztrófavédelmi felelőse az iskolának, így magára vállalta a gyerekek felkészítését a versenyre.

A versennyel az általános és középiskolai kategória nyertesei jogosultságot szereztek arra, hogy az országos döntőn képviseljék Borsod-Abaúj-Zemplén megyét. Ezt április 27-én a Városligetben az országos rendőr és tűzoltó napon tartják majd meg.

Horváth Imre


Eredmények:

Általános iskolás csapatok helyezése:

1. helyezett: a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola (Edelény) „PARÁZS” csapata

2. helyezett: a ZÁKLADNÁ SKOLA HANISKA (Kosice) „MÚDRE VCELY“ csapata

3. helyezett: Hejőbábai Zrínyi Ilona Általános Iskola „MÓKUSOK” csapata

4. helyezett: a Szerencsi Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény „SZEREFI” csapata

5. helyezett: a Hegyközi Nyelvoktató Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola (Pálháza) „ARANYKÉZ” csapata

Középiskolás csapatok helyezése:

1. helyezett: a Tokaji Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium „TŰZHÁNYÓK” csapata

2. helyezett: a Miskolci Szakképzési Centrum Mezőkövesdi Szent László Gimnázium, Közgazdasági Szakgimnázium és Kollégium „TORNÁDÓ” csapata

3. helyezett: a Gomba Levente Gimnázium (Putnok) „LE FAX” csapata

4. helyezett: a Szerencsi Szakképzési Centrum Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája „KLG” csapata

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója különdíjban részesítette az elmúlt évek katasztrófavédelmi ifjúsági versenyének legeredményesebb csapatát, a Petőfi Sándor Református Általános Iskola (Sátoraljaújhely) diákjait.

A Rádiós Segélyhívó és Információs Országos Egyesület különdíjjal jutalmazta a legjobb teszteredményt elérő általános és középiskolás csapatot, a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola (Edelény) „PARÁZS” csapatát, valamint a Gomba Levente Gimnázium (Putnok) „LE FAX” csapatát.

A Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség különdíját, kiemelkedő elméleti tudása elismerése