Katasztrófa dömping Kesznyétenben

Katasztrófa dömping Kesznyétenben
Kesznyéten – Vízbe zuhant autó, ártéren rekedt birkák, és más baj sújtott le a Hernádon lévő erőmű melleti partszakaszon Kesznyétennél. Ez azonban jól megtervezett eseménysor volt…  

Katasztrófa sújtotta területté lehetett volna nyilvánítani a Hernád kesznyéteni vízierőmű melletti partszakaszát, ha egy időben annyi baj következett volna be ott, mint ahány szimulált vészhelyzet szituációt megoldottak ott csütörtökön a katasztrófavédelem, a vízügyi hatóság, a polgári védelmi kirendeltségek, a tűzoltóságok szakemberei és a KARISZ és a Spider Miskolci Speciális Mentőcsoport tagjai néhány óra alatt. A gyakorlatról mit sem sejtők aggódva nézték a kesznyéteni úton érkező katasztrófavédelmi gépjárműkonvojt, vagy a speciális mentők nagy számban érkező és látványos kocsijait. A faluban aztán lecsillapodtak a kedélyek, miután megtudták, hogy csak gyakorlatoznak az erőműnél.

Kötélen lógtak a birkák

Átázott töltést szigeteltek, védművet magasítottak. Víz alól hoztak felszínre balesetet szenvedett gépkocsit. Víz fölött, kötélhágsóra függesztett birkákat menekítettek ki árterületről. Ezek mind a bemutatott vészhelyzetek közé tartoztak. Hoffmann Imre dandártábornok érdeklődésünkre elmondta, hogy árvízvédelmi gyakorlaton valós helyzetet gyakoroltak a polgári védelmi- és az együttműködő szervezetek. Valós szituációban is sok szervezet összehangolt és jól együttműködő tevékenységére van szükség ahhoz, hogy hatékonyan mentsék a bajba került embereket és javaikat egyaránt. Borsod-Abaúj-Zemplén Megye pedig olyan földrajzi terület, ahol gyakrabban fordul elő hasonló csapás. A Magyar Polgári Védelmi Szövetség és az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság együttműködésének eredménye a most lebonyolított sikeres gyakorlat.

Ha jön a felmelegedés

Reális veszélyeztetettséget jelent, hogy rendkívül rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék esik le, és ez a széllel párosulva,vagy anélkül is nagy pusztítást végezhet, mint az Sátoraljaújhelyen, Edelényben, vagy Bogácson az idén bekövetkezett mondta Hoffmann Imre. Hozzáetette: Erre a válsz kizárólag a gyors reagálás. Ezt segíti elő a felkészültséget erősítő a gyakorlás. A Katasztrófavédelem és a kormányzati szervek számára fontos stratégiai kérdés, hogy ehhez a munkához meg legyen a kellő emberi- és műszaki erő egyaránt.