Kaszás Attilára emlékezett az MKP tisztújító kongresszusa

Egyperces néma csenddel adózott az egy hete elhunyt Kaszás Attila színművész emléke előtt a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának révkomáromi tisztújító kongresszusa szombaton.

Zachariás István, a Magyar Koalíció Pártjának elnökségi tagja megnyitó beszédében hangsúlyozta: a dél-szlovákiai származású, szlovák állampolgárságú Kaszás Attila nem csak tehetségéről, hanem emberségéről is ismert volt. Sikeres lett, de sohasem feledte, honnan indult – mondta a politikus.

Kaszás Attila egész életében számos szállal kötődött szülőföldjéhez, Dél-Szlovákiához. Vágsellye városában született, gyermekkorát pedig Vágfarkasdon és Révkomáromban töltötte, ahol szülei pedagógusok voltak. A Vág menti Zsigárd településen áll édesanyja felmenőinek a háza, amelyet Kaszás Attila – miután a tulajdonába került – önzetlenül, jelképes bérleti díjért felajánlott a községnek, hogy azt tájházként, falumúzeumként és rendszeres kulturális programot biztosító közösségi központként működtessék. A zsigárdiak e héten kedden emlékeztek meg a művészről.

A színész szorosan kötődött Révkomáromhoz is. A városban megrendezett szlovákiai magyar amatőr színjátszó, vers- és prózamondó versenynek, a Jókai Napoknak fontos szerepe volt abban, hogy Kaszás Attila művészi pályán induljon el.

Az MKP kongresszusán Bugár Béla elnöknek egyébként a párt 1998-as megalakulása óta először van kihívója Csáky Pál alelnök, kétszeres volt miniszterelnök-helyettes személyében.Sporthírek