Kastélyszanatóriumot nyitott az OMSZ korábbi főigazgatója

Rácz Jenő, korábbi egészségügyi miniszter pénteken felavatta egykori beosztottja, Takács Zoltán – az Országos Mentőszolgálat korábbi főigazgatója – által alapított Főnix-Med Zrt- kastélyszanatóriumát Nógrádgárdonyban. Takács Zoltán cége Nógrád megye leköszönő önkormányzatától 2006 őszén 135 millió forintért vásárolta meg a hathektáros ősparkkal körülvett nógrádgárdonyi kastélyt, amely előtte Nógrád megye tüdőkórházaként működött. A betegeket az ügylet idejére már átköltöztették a balassagyarmati, illetve a salgótarjáni kórházba. Takács Zoltán a Független Hírügynökségnek hangsúlyozta: országos lapban, nyilvánosan meghirdetett pályázat útján jutott az ingatlanhoz, amely leromlott állapotban volt akkoriban. Megjegyezte: Franciaországban jelképes egy euro-ért ad át az állam ilyen kastélyokat, hogy megmentse azokat a pusztulástól.

Lantos Csabával, az OTP korábbi vezérigazgató-helyettesével, a Futurmed Kft. tulajdonosával közös cégük, a Főnix-Med Zrt. a 300 millió forintos műszerpark-beszerzéssel együtt, saját erőből másfél milliárd forintot költött a kastélyszanatóriummá alakításra. A szubalpin klímájú környezetben lévő Főnix Kastélyszanatórium vendégei alapvetően abból a hazai vállalkozói rétegből kerülnek majd ki, akik képesek megfizetni a magas szintű egészségügyi szolgáltatásokat, s költenek a szűrővizsgálatokra is. Őket 42 fős szakszemélyzet szolgálja ki, amelyet négyfős orvos csapat vezet – tette hozzá Takács Zoltán.

A pénteki megnyitóra meghívást kapott a kastély építtetőjének, báró Majláth Gézának két unokája is: a kastélyban született, ma 83 éves Mária, azaz Bródy Tiborné, s húga, Ilona, azaz Nyáry Zsigmondné, akik felidézték a kastély második világháború utáni mostoha sorsát: plébánosuk kivégzését, a kastély államosítását, az elhanyagoltságot, majd a tüdőgyógyintézetté alakítást. A két Buttler-lány örömét fejezte ki, hogy egykori kastélyuk ismét régi pompájában látható és gyógyító célokat szolgál.