Kassáról Miskolcra futnak

Akt.:
Bogár János is rajthoz áll majd
Bogár János is rajthoz áll majd
Kassa, Miskolc – Az ultramaratont május 18-án egyéniben, valamint váltóban teljesíthetik a vállalkozó sportemberek.

Rajtolni Európa legidősebb maratoni futóversenyének (1924-ben rendezték az elsőt) városából, a kassai dómtól, majd szinte végig a Hernád folyó partját követve megérkezni Miskolcra, a főutcán kijelölt célba – nos, ez a 113 kilométer nem más, mint a Kassa–Miskolc Ultramaraton, melyet május 18-án teljesíthetnek a vállalkozó sportemberek.

Remek lehetőség

Az első Kassa–Miskolc közötti ultramaratont 1999. június 19-én rendezték. Húsz éve a rendező – magyar oldalról – a miskolci Ma­rathon és Trekking Club sportegyesület volt, amely a mostani rendező, a miskolci Marathon Club Sportegyesület jogelődje. Szlovák részről a legendás Béke Maratont jegyző Kassai Marathon Club vállalt partnerséget a rendezésben, mely idén a kassai Active Life szervezettel együttműködve segíti a rendezést. A szervezők a hazai és külföldi hosszútávfutó társadalom számára kínálnak remek megméretési lehetőséget a május 18-án, szombaton sorra kerülő 2. Kassa-Miskolc Ultramaratonnal. A példásan összefogó két testvérváros és megye közötti 113 km-es, Krasna, Nyizna Mysla, Kéked, Gönc, Vizsoly, Abaújszántó, Hernádkércs, Szikszó, Sajóvámos településeket érintő távot egyéniben, valamint öt és tíz tagú váltóban is lehet teljesíteni. Ez utóbbi jó alkalom csapatépítésre, munkahelyi, egyesületi, baráti közösségek erősítésére. A rajtcsomagban egyedi technikai póló, a célban befutóérem és meleg étel is a szolgáltatások részét képezik.

Németh Csaba jelölte

A pályát az 1999-es Kassa–Miskolc ultramaratoni verseny abszolút győztese, a miskolci Németh Csaba jelölte ki, aki a világon egyedülálló módon hatszor teljesítette az Ultra Trail Mont Blanc (UTMB) terepfutó viadalt úgy, hogy minden alkalommal a legjobb nyolcban végzett, 2006-ban pedig csak a pályát jelölő olasz Marco Olmo tudta legyőzni, 21:37.32 órával ezüstérmes lett. A hosszú éveken át a világ legjobb terep ultrafutói között jegyzett Németh Csaba 2013-ban bronzérmes volt a Skyrunning Európa-bajnokságon, napjainkban az Országos Kéktúra nagykövete, melynek 1100 km-es útvonalát 2001 februárjában először futotta le.

A nevezés már megy a rendező miskolci Marathon Club honlapján, a www.­maratonclubmiskolc.hu oldalon, ahol az érdeklődők a magyar mellett szlovák és angol nyelven is regisztrálhatnak, illetve hasznos információkhoz juthatnak. Április 15-ig kedvezményes a jelentkezés, melyre egyébként legkésőbb május 2-ig van lehetőség. Helyszíni nevezés nem lesz. Már leadta nevezését a magyar hosszútávfutás másik kiemelkedő alakja, a Fancsalban élő Bogár János, aki húsz éve tartja a 100 kilométeres országos csúcsot, és ezen a távon Európa-bajnoki címmel is büszkélkedhet. Bogár sok más sikere mellett nyert az Athén–Spárta közötti Sparthatlonon, és hatszor diadalmaskodott a Bécs–Budapest Szupermaratonon is.

ÉM-SZIS


A támogatók

A magyar–szlovák sportbarátságok ápolását is szolgáló, határon átnyúló verseny fővédnökeként dr. Szabó Tündét, az EMMI sportért felelős államtitkárát, Jaroslav Polaceket, Kassa főpolgármesterét, dr. Kriza Ákost, Miskolc polgármesterét, Rastislav Trnkát, a Kassa Megyei Önkormányzat elnökét és Török Dezsőt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökét sikerült megnyerniük a szervezőknek. Az esemény védnöki testületében Csöbör Katalin, dr. Hörcsik Richárd, Hubay György és Koncz Ferenc országgyűlési képviselők, továbbá – többek között – Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere, dr. Vereckei Csaba dandártábornok, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, dr. Bogyay Ferenc ezredes, a Miskolc Városi Rendőrkapitányság vezetője, Rakaczki Zoltán sportért felelős polgármesteri biztos, a Miskolci Sportcentrum Kft. ügyvezetője és Illyés Miklós, a Miskolc Városi Sportiskola ügyvezetője kapott helyet.