Kásler Miklós: várhatóan húsz tüdőtranszplantációt végezhetnek Magyarországon évente

Kásler Miklós: várhatóan húsz tüdőtranszplantációt végezhetnek Magyarországon évente
Budapest, 2015. december 20., vasárnap (MTI) – Az Országos Onkológiai Intézet (OOI)főigazgató főorvosa szerint az első évben mintegy húsz tüdőtranszplantációt végezhetnek Magyarországon, és ez a szám tovább növekedhet.

Kásler Miklós vasárnap az M1 aktuális csatorna műsorában a múlt hét végén végrehajtott első tüdőtranszplantációval kapcsolatban elmondta, mintegy hat órán át tartott az operáció, a szerv kilökődésének veszélye alacsony, mert a donort úgy választják ki, hogy a jelentős immun-összeférhetetlenséget kizárják.

A főigazgató főorvos hangsúlyozta, hogy a kormány is jelentős összegekkel támogatta az intézetet, és a meglévő műszerek nélkül nem tudták volna a mostani transzplantációs műtétet végrehajtani. Hozzátette: most minden feltétel adott ahhoz, hogy a legbonyolultabb műtéteket is elvégezzék, de egyelőre a nehezebb beavatkozásokat Bécsben fogják elvégezni.

– MTI –


Először hajtottak végre tüdőtranszplantációt Magyarországon

Budapest – Először hajtottak végre tüdőtranszplantációt Magyarországon, a műtét sikeres volt – jelentették be az operációt végző szakemberek és az Országos Onkológiai Intézet vezetője szombaton Budapesten. A sajtótájékoztatón Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter azt mondta: a kormány 900 millió forinttal támogatta az operációhoz szükséges infrastruktúra kiépítését.