Kásafőző világbajnokság Skóciában

Vasárnap este hirdetnek győztest a skóciai Strathspey-ben rendezett 15. zabkásafőző világversenyen.

A benevezőknek az ételt zabpehelyből, vízből és sóból kell elkészítenie az Arany Kásakeverő Rúd elnyeréséért. Az amatőrök mellett profi szakácsok is küzdenek a legjobb kásakészítő címéért. Az indulók között van a tavalyi általános kategória győztese, Maria Soep és a különleges receptjével győző Al Beaton is.

A különleges recept alkategóriában indulók a fenti alapanyagok mellett bármi egyebet is hozzáadhatnak a hagyományos skót ételhez. Beaton 2007-ben főtt almával, fahéjjal, mazsolával, tejszínnel, csokoládéval és dióval dobta fel a zabkását. Egy kanadai versenyző idén áfonyás és juharszirupos készítményével akarja elkápráztatni a zsűrit.

Az elkészült kásákat egy profi szakácsokból álló csoport az állag, íz és szín alapján pontozza. Mint a zsűri egy tagja, George MacIvor elmondta, a zabkása reneszánszát éli, miután egy új nemzedék fedezte fel, hogy ezzel indíthatja legegészségesebben a napját. A szakács szerint a víz minősége ugyanolyan fontos egy jó kásánál, mint egy jó viszkinél.

A hagyományos skót zabkása elkészítését szigorú szabályokhoz kötik: azt kizárólag az óra járása szerint lehet kavarni jobb kézzel (ez a legenda szerint távoltartja a konyhától az ördögöt), és a tisztelet jeléül csak állva fogyasztható.

A skót felföld konyháiban gyakran előfordult a kása-fiók, ahová beöntötték a frissen készült ételt, majd kihűlése után kockákra vágva magukkal vitték azt a hegyekbe, miközben például az állatokat legeltették.