Kartonból babaház, dugóból szarvas

Ökojátékok között
Ökojátékok között - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Nem minden szemét, ami annak tűnik. Kiváló játékok készültek az oviban hulladékból.

Az Avastetői Óvoda, valamint tagóvodáinak gyermekei és szülei már jól ismerik az újrahasznosítás fogalmát. Ők ugyanis minden évben beneveznek az ökojáték-készítő versenybe. Az egyébként már kidobásra szánt kartondobozból készítenek babaházat, parkolóházat vagy éppen egy nagy, piros autót.

Ásványvizes flakonból krokodilt, vécépapír-gurigából repülőt, parafadugóból rénszarvast, tojástartó dobozból pedig kis, színes helikoptereket.

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

A versenyt idén is meghirdette az egyébként Örökös Zöld Óvoda címet viselő intézmény, tudtuk meg Soós Istvánné óvodapedagógustól. Az elmúlt évhez hasonlóan nagyon sok ötletes, kreatív játék, dekoráció és egyéb használati tárgy született. Az ügyes kezű anyukák, apukák, nagyszülők a gyermekekkel közösen készítették el a kiállított tárgyakat. A remekművekből kiállítás nyílt az óvodában, és a szülők szavazhattak, melyik a legszebb, a legötletesebb.

A Lila csoport szülei úgy gondolták, valami maradandót is szeretnének alkotni. Használt autógumikból mászókát építettek a kicsiknek, melyet szombatonként szereltek össze. A festést az óvodapedagógusok vállalták magukra.

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

Az óvodapedagógus hangsúlyozta: mindhárom óvoda programja tartalmazza a zöld programot, melynek keretében az egészséges életmód, környezettudatos magatartás alakítására fektetnek nagy hangsúlyt a pedagógusok. A gyerekek már az óvodában sokat hallanak környezetünk megóvásáról, így esélyt kapnak arra, hogy környezettudatos felnőttekké váljanak. A szülőkkel közös tevékenykedést pedig semmi sem pótolhatja. Mi is megnéztük az ökojátékokat, és megállapítottuk, kreativitásban valóban nem volt hiány.

– ÉM-HE –