Kártérítést vár a Cerbona a Diamant Malom Kft-től

Kártérítést vár a székesfehérvári Cerbona Zrt. a Diamant Malom Kft-től. Jogászok foglalkoznak azzal, mit tehetnek az ügyben – tudta meg a Független Hírügynökség a Cerbona vezérigazgatójától. A Diamant Malom vezetői később sajtótájékoztatón adnak tájékoztatást arról, hogyan lehetett minőségi tanúsítványa a szennyezett durum darának.

Elismerte a károkozást a bajai malom, ezért egyértelmű, hogy kártérítési igényt nyújtanak be. De fontos számukra az is, hogy kiderüljön: a minőségi tanúsítvány mellett, hogyan lehetett szennyezett a gabona, mert vissza kell nyerniük a működtetésbe vetett bizalmukat – ezt mondta Szabó István Tivadar, a Cerbona Zrt. vezérigazgatója.

A Független Hírügynökség megkérdezte a Diamant Malom Kft. ügyvezető igazgatójától, hogyan lehetett minőségi tanúsítványa a szennyezett darának. Kökény István a kérdésre nem válaszolt. Azt mondta: sajtótájékoztatót készítenek éppen elő, ott válaszolnak majd a kérdésekre. Hogy mikor lesz, azt azonban nem árulta el. Kökény Istvántól azt is megkérdeztük, honnan került a szennyezett búza a malomba. Erre, mint mondta, jogi következmények nélkül nem adhatna választ.

Úgy tudni, az érintett két megye mezőgazdasági szakigazgatási hivatala folytat az ügyben eljárást. A Köztisztviselői Nap miatt azonban a hivatalok zárva tartanak szerdán.

Százmilliós kár érte a Cerbona Zrt-t azzal, hogy 117 tonna tésztát hívott vissza, és 137 tonnát zárolt a saját raktárában. A minőségi tanúsítvány ellenére deoxinivalenol-lal fertőzött alapanyagból készültek ugyanis a 2011. május 13-a és 2011. június 18-a között lejáró félkilós Durillo és az ömlesztett Durum márkanevű száraztészták. A durum dara a bajai malomból származott. A Cerbona minőségellenőrzési rendszerében előírt késztermék-ellenőrzés során derült ki a fuzáriumtoxin-fertőzés. A Cerbonán kívül több mint húsz helyre szállított a Diamant Malom Kft. a szennyezett őrleményből.