Kártérítési pert vesztett a British Airways ellen a kereszt-medálos alkalmazott

Elvesztette a British Airways (BA) elleni fellebbezési perét pénteken a brit légitársaság egyik alkalmazottja, akit azért függesztettek fel az állásából négy évvel ezelõtt, mert egy kereszt alakú medált viselt. A cég azzal indokolta a döntését, a légitársaságnál dolgozók vallási szimbólumot csak munkaruha alatt viselhetnek. A most 58 éves nõ vallási diszkriminációra hivatkozva pert indított.

A kereszt alakú medál mindössze egy centi átmérõjû volt, Nadia Eweida nyakláncként viselte. Az 1999 óta az ügyfélszolgálaton dolgozó nõ a felettesei felszólítására sem akart megválni a medáltól. A légitársaság arra hivatkozott, hogy: a munkahelyi szabályzat nem tiltja vallási jelkép viselését, de azt csak a ruha alatt lehet hordani.

Miután többszöri felszólításra sem volt hajlandó Nadia Eweida levetni a keresztet, fizetés nélküli szabadságra küldték 2006 szeptemberétõl 2007 februárjáig. Az ügybõl azonban kisebb botrány lett, mire a BA újraalkotta szabályzatát, és megengedte alkalmazottainak a vallási jelképek viselését a ruha fölött is.

Az ügy kapcsán többen arra hívták fel a figyelmet, hogy más vallású – például iszlám hitû – dolgozókat eddig még senki sem marasztalt el világnézetükre nyíltan utaló öltözködésük miatt. több vallási szervezet vezetõjét is felháborította. A brit iszlám közösség vezetõje azt mondta a botrány kirobbanásakor, hogy mindenféle világnézetû munkavállalót egyformán megillet az önkifejezés joga. A helyi szikh közösség vezetõje pedig egyenesen ostobaságnak tartott, hogy a légitársaság nem engedi meg a nõnek a medál viselését. A konzervatív párt egyik parlamenti képviselõje a légitársaság elleni bojkottra szólított fel négy évvel ezelõtt.

A szabályzat módosítása után Eweida visszatért dolgozni, majd 120 ezer fontos kártérítési pert indított. A Fellebbviteli Bíróság pénteken úgy ítélte meg, hogy a BA-nak jogában állt a tilalom mellett dönteni, még ha ez sérti is egyesek vallásos hitét. A Liberty nevû jogvédõ csoport szerint “riasztó, hogy nem tartja a bíróság diszkriminációnak, ha valakit eltiltanak a kereszt hordásától”.