Kártérítési per a Siemens volt vezetői ellen?

A német gazdaság történetében eddig példa nélküli tervről számolt be a müncheni Süddeutsche Zeitung. A Siemens konszern vezetősége fontolóra vette kártérítési eljárás megindítását a cég 10 korábbi vezetője ellen. A Siemens müncheni központjában csak annyit erősítettek meg a Süddeutsche Zeitung jelentésével kapcsolatban, hogy szóba került jóvátételi igények előterjesztése a cég egykori vezetőivel szemben, mert őket hibáztatják a csúszópénzekkel kapcsolatos botrányból eredő anyagi veszteségekért.

A lap értesülése szerint a Siemens két előző elnöke, Heinrich von Pierrer és hivatali utódja, Klaus Kleinfeld is számíthat kártérítési követelésre. Még nem tudni, hogy a konszern mekkora összegre akarja perelni a 10 volt vezetőt. A cég felügyelőtanácsában jobbára őket okolják amiatt, hogy a Siemens sok millió eurót fizetett ügyfeleinek megvesztegetésére és az így kirobbant botrány súlyosan visszavetette a konszern kereskedelmi ügyleteit.

Kiváltképpen az Egyesült Államokban került rossz fénybe a Siemens. Az ügy hátterének kivizsgálását Washingtonban a rendkívül szigorúnak ismert tőzsdei felügyeleti szervre bízták, amelynek döntése alapján nem zárható ki, hogy a Siemensre óriási összegű büntetést szabnak ki és a konszern amerikai tevékenységét is erősen korlátozni fogják.

Heinrich von Pierer csakúgy, mint Klaus Kleinfeld az eddigi meghallgatásokon tagadta, hogy tudott csúszópénzek fizetéséről. A Süddeutsche Zeitung értesülése szerint a Siemens felügyelőtanácsa valószínűleg kivárja a müncheni bíróság jövő héten esedékes ítéletét a cég egy korábbi igazgatója ellen, aki a kiterjedt megvesztegetési botrány első résztvevőjeként került bíróság elé.