Kártérítés az elszenvedett félelem miatt

A csacsaki (Közép-Szerbia) Egészségügyi Központ kártérítést volt kénytelen fizetni egy páciensének , amiért tévesen rákbetegséget diagnosztizált. A beteg az elszenvedett félelmért perelte az intézményt.

Az 52 éves Sztanica Szimovics nyugdíjas hölgynek azonban nemcsak a félelmet kellett elszenvednie, hanem a téves diagnózis egyéb, a gyógykezeléssel járó következményeit is. Miután ugyanis megállapították, hogy rosszindulatú daganat van az egyik emlőjén, következett a műtét, a sugárzás és a kemoterápia.

A belgrádi Orvostudományi Egyetem végzett kötelező szövetvizsgálat viszont azt állapította meg, hogy nincs rákos sejt a kioperált tumorban. Ezt megerősítette az Újvidéki Orvostudományi Egyetem bírósági bizottsága is, ami után a bíróság megállapította, hogy a csacsaki intézményben durva diagnosztikai hibát vétettek, 900 ezer dinár (mintegy 2,7 millió forint) kártérítést ítélt meg az elszenvedett rettegésért a felesleges tortúrán átesett hölgynek, aki jobban örül a tévesnek bizonyult diagnózisnak, mint a kb. másfél éves átlagbért kitevő összegnek.Sporthírek