Kártérítést ítéltek meg a rendőrgyilkos Engelnek

12 ezer eurós (3,3 millió forint) kártérítést ítélt meg Engel Zoltánnak a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága.

Az ítélet szerint rendőrgyilkosságért életfogytiglani börtönre ítélt, rokkant férfival megalázóan bántak. A magyar államot az ügyben képviselő Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnak 3 hónapja van fellebbezésre, bár Engel ügyvédje szerint ebben az ügyben nincs sok esélye a strasbourgi bíróság előtt egy ilyen eljárásnak. Azt egyelőre nem tudni, hogy ha megkapja, Engel Zoltán juttat-e a pénzből áldozata családjának.


Engel Zoltán 2003 tavaszán egy budapesti villa kirablására készült, amikor megadást színlelve a ház kertjében lelőtte Borsos József rendőr századost. A tűzharcban Engel Zoltán is súlyosan megsérült, azóta csak tolókocsiban tud közlekedni és inkontinenciában szenved. A férfi nemrég az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult azzal, hogy 2005. február 25-e és 2006. december 15-e között megalázó bánásmódban volt része a szegedi börtönben.

A perirat szerint mozgásképtelensége ellenére nem kapott segítséget a börtön személyzetétől, és egészséges rabtársai segítségére szorult. Nem vehetett részt a napi sétákon, és csak fa vécéülőkét kapott, ami gyakran elrohadt alatta, egyszer pedig el is tört. Folyamatosan az övéhez bilincselt kézzel szállították, a rabszállítóban emiatt csak a fejével tudott csak megtámaszkodni. Az őrök az övénél fogva hurcolták, néha a padlón is, amellyel horzsolásokat okoztak neki, sőt egyszer még a rabszállító lépcsőjén is legurították kerekesszékestül.

A strasbourgi bíróság megalapozottnak találta a keresetet, és 12 ezer eurós kártérítést ítélt meg Engelnek, valamint további 3800 eurót a perköltségek fedezésére. Az összeget három hónapon belül, forintban kell kifizetnie a magyar államnak.

Kádár András Kristóf, Engel Zoltán jogi képviselője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a magyar államnak 3 hónapja van a fellebbezésre. A strasbourgi bíróság előtt azonban nem alanyi jog a fellebbezés, csak akkor, ha például emberek egy nagyobb csoportját érintő ügyről van szó, vagy más szempontból van különös jelentése az ügynek. A fellebbezés benyújtása után sem feltétlenül folytatódik az eljárás, erről maga a bíróság dönt. Ha nem lesz fellebbezés, akkor három hónap múlva lehet kérni az államot, hogy fizessen. Arra a kérdésre, hogy Engel Zoltán juttat-e a pénzből áldozata családjának, a jogi képviselő nem tudott válaszolni, mert mint mondta, még nem beszélt erről ügyfelével.
– Független Hírügynökség –