Kartell-gyanú a patikáknál, gyártóknál – jövő nyár előtt nem lesz döntés

Leghamarabb májusban zárul le a kartell-gyanú miatti vizsgálat a gyógyszerrel foglalkozó cégeknél, szervezeteknél – tudta meg a Független Hírügynökség. Az eljárás januárban indult miután a kereskedelmi szövetség felvetette: szabálytalanságra utal, hogy mindenütt a megengedett legmagasabb áron kínálják az orvosságokat.

A GVH a versenyfelügyeleti eljárást az Országos Kereskedelmi Szövetség bejelentése alapján indította meg a Magyar Gyógyszerész Kamara, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Egyesülete és a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége ellen – mondta el a Független Hírügynökségnek a GVH szóvivője. A versenyhivatal tehát nem csak a patikákat, hanem a gyógyszergyártókat és a nagykereskedőket is vizsgálja.

A vizsgálatnak azt kell tisztáznia, hogy megsértették-e a versenyjogot, kötöttek-e versenyt korlátozó megállapodást az érintettek. A GVH az eljárás jelen szakaszában pusztán ennyit közölhet – mondta Mihálovits András. Az Országos Kereskedelmi Szövetség gyanúja szerint az érintettek kartelleztek, vagyis egyeztették a nem támogatott gyógyszerek árát.

A GVH-nál januárig készül el egy nem nyilvános szakértői anyag. Ezt követően a versenytanács meghallgatja az érintetteket. Számos egyeztetés és tárgyalás várható, a döntést pedig május végéig hozza meg a testület – közölte a szóvivő.

Ha beigazolódik a gyanú, az érintett érdekképviseletek tagszervezeteinek az előző évi nettó árbevételük 10 százalékát is elérheti a bírság összege.