Karrier vagy család? Mindkettő egyszerre?

Karrier vagy család? Mindkettő egyszerre?
Napjainkban a nőknek hamar el kell dönteniük, hogy karriert, avagy családot szeretnének-e igazán. A döntés meghozatala nem egyszerű.

A vállalatok, amennyiben női munkaerőt keresnek egy pozícióra, úgy előtte megfontolják, hogy valóban alkalmazzák-e az állásra jelentkező hölgyet. Egy állásinterjún a nőktől sokkal több mindent megkérdezhetnek a HR-esek, mint a férfiaktól. Többek között kitérhetnek arra is, hogy van-e már párjuk, és mikor szeretnének családot alapítani. Ha jobban belegondolunk, ezek személyes jellegű kérdések, de ugyanakkor meg lehet érteni a vállalatokat is, hiszen legtöbbje hosszútávra keres tapasztalattal rendelkező munkavállalót bizonyos feladatok elvégzésére. Amennyiben egy nő elmegy gyes-re, akkor a munkából kieshet akár 3 évet is. A vállalatok számára ez sok időt jelent. Sokkal szerencsésebb helyzetben vannak azok a női munkavállalók, akik valamilyen szellemi munkát végeznek. A technológia korában ma már léteznek olyan megoldások is, hogy akár otthonról is végezhető bizonyos munka. Ehhez persze rendelkezni kell a megfelelő eszközökkel, és programokkal. Manapság össze lehet hangolni a karriert, a családdal. Ugyanakkor figyelni kell arra is, hogy egyik se menjen a másik rovására.

A távmunka népszerűvé vált az elmúlt időszakban. Budapesti cégek is kereshetnek akár otthoni munkára is embereket, sőt nem is kell találkozni a munkaadóval. Telefonon, vagy video híváson is lehet, egyezteti, hogy elvállalunk-e otthoni munkát, és e-mail-en keresztül is elküldhetjük anyagunkat. Ha munkát keresünk éppen, akkor fel kell készülnünk arra is, hogy a munkakeresés elhúzódhat. Egyrészt azért, mert a munkaerőpiac legtöbb szakmája telítve van, másrészt azért mert a vállalatoknak is időbe telik, mire kiválasztják a megfelelő embert a meghirdetett pozícióra. Érdemes minden lehetőséget átböngészni, amit csak találunk. Az újságokban találkozhatunk olyan álláshirdetésekkel is, amelyekben nem közlik a pozíciót, vagy burkoltan céloznak egy-egy munkakörre. Ezeket a hirdetéseket kerüljük el, mert előfordulhat, hogy nem megbízható ajánlatokról van szó. Régen szórólapokon is szerepeltek különböző hirdetések, de ma már egyre kevesebb röplapot dobnak be postaládánkba.

Az interneten jóval több lehetőséggel találkozhatunk, mert állásportálok állnak rendelkezésünkre, ahonnan bármikor értesülhetünk a legfrissebb ajánlatokról. A www.gyorallas.hu weblapon nemcsak győri, hanem akár budapesti, vagy balatoni munkalehetőségeket is találhatunk. A portálon szellemi pozíciók is meghirdetésre kerültek. A honlap közösségi oldalain még több ajánlat elérhető, ehhez kedvelnünk és követnünk kell az oldal facebook és twitter oldalát. Természetesen, ha szeretnénk esélyeinket növelni, akkor mindenképpen töltsünk fel egy álláshirdetést, amelyben kitérhetünk arra, hogy milyen ágazatban szeretnénk elhelyezkedni, hol szeretnénk munkába állni, és mennyi az az összeg, amennyiért vállalnánk egy munkakört. A munkaerő piaci igények így találhatnak a legkönnyebben egymásra, ha a vállalatok mellett mi is hirdetjük magunkat az oldalon. Fontos, hogy hirdetésünkbe legalább e-mail címünket írjuk bele, hogy a vállalatok el tudjanak minket érni. Ezenkívül még önéletrajzunkat is fel tudjuk tölteni a felületre. A Győr mérnök állásajánlatai között sokszínű lehetőségekkel találkozhatunk. A mérnöki munkák nagyon jól fizetnek, és számos multinacionális vállalat a fix bérezésen kívül felkínálhat még extra juttatásokat is, amelyekkel élhetünk. Egyéb munkaajánlatok elérhetőek még az oldalon.