Kárpáti borzderes a Hegyközben

Akt.:
A mintagazdaság
A mintagazdaság - © Fotó: Bujdos Tbibor
Mikóháza – Egy mikóházi mintagazdaság mindennapi élete.

„Gazdaságlátogatások a Zöld Kosár KözösségbenMiklós Rudolf és Miklósné Molnár Eszter családi gazdasága – avagy találkozás a kárpáti borzderesekkel” címmel invitálta gazdaságlátogatásra a régióban élőket a miskolci biopiacot és a Miskolci Zöld Kosár Közösséget szervező Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány.

Fajtamegőrzés

A közösségi eseményre a helyi zöld gazdaságfejlesztésben közvetlenül érintetteket, biogazdálkodókat és tudatos vásárlókat, továbbá helyi döntéshozókat, civileket és fiatal önkénteseket vártak a szervezők. A rendezvény célja volt, hogy a Zöld Kosár szervezői még közelebbi kapcsolatba hozzák egymással a kosárba beszállító termelőt, illetve a fogyasztókat, valamint, hogy a résztvevők megismerkedhessenek az Európában egyedülálló kárpáti borzderes szarvasmarha fajtamegőrző programmal.

A közel ötventagú vendégsereg – melynek harmada gyerekekből állt – a késő dél­előtti órákban érkezett meg a helyszínre, ahol a házigazda fogadta őket. Ezt követően rövid sétára indultak a mintagazdaságban, a résztvevők mezőgazdasági gépeket, istállókat, lovakat, malacokat láthattak, ezt követően pedig szinte testközelből szemlélhették meg a kárpáti borz­deres szarvasmarhacsorda tagjait, ám a bika gondosan ügyelt arra, hogy túl közel ne jussanak a látogatók a tehenekhez.

Séta közben Miklós Rudolf ismertette vendégeivel a kárpáti borzderes fajtamegőrző kutatási és kihelyezési programot, bemutatta a tanyavilág jellegzetességeit, mesélt a fáradságos munkáról, amit végeznek családjával a gazdaságban, illetve a Hegyköz sajátosságairól és a Polyán Egyesület tevékenységéről is mesélt hallgatóságának. A sétában megfáradt vendégsereg számára a gazda felesége, Eszter marhagulyásból, illetve grill gomolyából álló többfogásos ebédet készített.

Gyerekprogramok

A kisebbek számára a tanya a különféle elfoglaltságok kimeríthetetlen tárházát biztosította, különféle rovarokat, virágokat gyűjtögettek a réteken, beülhettek a mezőgazdasági gépekbe, állatokat simogathattak, de a lovaglást is kipróbálhatták, amíg a nagyok beszélgetésbe elegyedtek egymással. A programot több helyi kistermelő chili-, sajt- és mézkóstolója is színesítette.

A nap végére mindenki kellemesen elfáradva, de élményekkel gazdagon kelhetett útra hazafelé.

– ÉM –
hirdetés


hirdet�s