Kárpátalján is árvizeket okoz a napok óta tartó esőzés

Hidakat, védműveket rongált meg, portákat öntött el a megáradt Tisza Kárpátalja rahói járásában, egy ház lakóit ki kellett költöztetni. Kőrösmező (Jaszinya) térségében megmozdult az esővízzel átitatott talaj, ezért beszakadt a Tatár-hágó felé vezető országút.

A katasztrófa-elhárítás Kárpátalja megyei központjához csütörtökön, a kora délutáni órákban kezdtek befutni az első jelentések azzal kapcsolatban, hogy a megáradt Tisza és több hegyi patak kilépett a medréből, s hidakat, lakóházakat fenyeget.

Nem sokkal később már azt jelentették, hogy Kőrösmezőn és a szomszédos Mezőháton (Lazescsinán) összesen tizennyolc kisebb, gyalogos közlekedésre szolgáló függőhidat sodort el a Fekete-Tiszába ömlő Lazescsina-patak. Utóbbi településen egy közúti hidat is alámosott a víz. Mintegy háromszáz méteren a betonból, illetve fából készült partvédő művek is megrongálódtak.

Lopusanka (Lombos) és Sztebnij (Dombhát) településeken húsz porta került víz alá, s az egyik házból ki is kellett költöztetni a lakókat.

Csorna Tisza (Feketetisza) községben a Fekete-Tisza tíz udvart öntött el, megrongálta az utat és alámosta a település központjában lévő közúti hidat.

Nem sokkal Kőrösmezőn túl pedig már napok óta csak egy sávon bonyolódik egy szakaszon a forgalom a Tatár-hágóhoz vezető országúton, miután megcsúszott az esőáztatta partfal, s az egyik útsáv helyén most egy harminc méter mély szakadék tátong.
A katasztrófa-elhárítás illetékes szolgálatai és az útkarbantartók nagy erőkkel vonultak ki a legveszélyeztetettebb helyszínekre.

Kárpátalján, a Tisza vízgyűjtőjében egyébként valamennyi mellékfolyó veszélyes mértékben megáradt. A Borzsa ás a Latorca például több helyen kilépett a medréből és elöntötte az ártereket.Sporthírek