Károsak lehetnek az antibakteriális szappanok -RTL Klub

Károsíthatjákaz egészséget az antibakteriális szappanok – ezt állapította meg egy amerikai kutatócsoport. A járványügyi szakemberek szerint az úgynevezett antibakteriális szappanok semmivel sem fertőtlenítenek hatékonyabban, mint a hagyományos tisztálkodószerek. Sőt segíthetik egy egészségkárosító bacilusfajta terjedését. A bőrgyógyászok szerint ilyen termékkel naponta legfeljebb egyszer szabad mosakodni, mert egyébként károsítják a bőr védekezőképességét – számolt be az RTL Klub Híradó.

Különösen a gyerekek mosdatásánál kell figyelni, hogy milyen szappant használnak. A túl sok antibakteriális tusfürdő ugyanis gyengítheti az immunrendszert és a bőr ellenállóképességét. A bőrgyógyász szerint ezért az ilyen háztartásban használt antibakteriális szappanok inkább ártanak, mint használnak.

Lohinai György, bőrgyógyász szerint az antibakteriális szappanok használatakor a normál baktériumok , amelyek bőrön védekező réteget használnak, visszaszorulnak, és más baktériumok, gombák telepedhetnek meg helyettük. Ezek pedig allergiát, kiütéseket okozhatnak.

Amerikai kutatók bebizonyították, hogy az antibakteriális tusfürdők semmivel nem hatékonyabbak a baktériumok ellen, mint a hagyományos termékek, mert a fertőtlenítéshez túl kevés baktérium- és gomba-ölő triclosant tartalmaznak. Viszont kedveznek a kólibakcilusok terjedésének, amelyek pedig károsak az egészségre. A bőrgyógyászok szerint nemcsak az a baj, hogy a hasznos baktériumokat is elpusztítják, hanem jobban szárítják is a bőrt, mint a normál szappanok. Ezért különösen a kisgyerekek érzékeny bőrének árt.

A kutatók szerint az is baj az antibakteriális szerekkel, hogy a szervezet és a baktériumok hozzászoknak, így egyáltalán nem fertőtlenítenek.