Magyarország

2011.09.05. 16:12

Vizsgálja a bíróság a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület ellen benyújtott ügyészségi keresetet

Békéscsaba, 2011. szeptember 5., hétfő (MTI) - Megérkezett a Békés Megyei Bíróságra a megyei főügyészség keresete, amelyben a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület feloszlatását indítványozzák.

Békéscsaba, 2011. szeptember 5., hétfő (MTI) - Megérkezett a Békés Megyei Bíróságra a megyei főügyészség keresete, amelyben a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület feloszlatását indítványozzák.

 

A megyei bíróság erről hétfőn tájékoztatta az MTI-t, hozzátéve: jelenleg a polgári perrendtartás alapján azt vizsgálják, megfelel-e a kereset a tárgyalás kitűzéséhez szükséges feltételeknek.

A közlemény szerint a bíróság mérlegeli a hatáskörét és az illetékességét; valamely törvényes feltétel hiánya esetén hiánypótlást rendelhet el, bizonyos esetben pedig a keresetet - tárgyalás kitűzése nélkül - el is utasíthatja.

A törvényi előírás szerint a keresetlevél megérkezésétől számítva harminc nap áll az ügyben eljáró bíró rendelkezésére a fenti kérdések tisztására, és ha a vizsgálat eredménye azt alátámasztja, akkor intézkedhet a tárgyalás kitűzéséről.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet - törvényesnek találva annak alapszabályát - a Békés Megyei Bíróság 2010-ben nyilvántartásba vette. Az erről szóló végzést a Békés Megyei Főügyészség tudomásul vette, fellebbezési jogával nem élt. Azóta az egyesületek törvényességi felügyeletének ellátására törvénynél fogva hivatott ügyészség a mostani keresetlevélben jelezte először a bíróságnak, hogy az egyesület működésének törvényességével kapcsolatban aggályai vannak.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől mintegy két héten át járőröztek a 2.800 lakosú, Heves megyei Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt, majd áprilisban Hajdúhadházon kezdtek demonstratív jellegű járőrözésbe.

Egy debreceni hírportál, a dehir.hu a múlt pénteken írt arról: a Békés Megyei Főügyészség szerint az egyesület alkotmánysértően működik, tevékenysége és alapszabálya mások jogait és szabadságát sérti, veszélyezteti a közrendet és köznyugalmat, ezért a megyei bíróságon kezdeményezték az egyesület feloszlatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!