Karmesternövendékek: segítő jobbot kaptak

Egy korábbi kurzuson
Egy korábbi kurzuson - © Fotó: MSZZ
Miskolc – Ahogy az elmúlt több mint 10 évben, úgy most is hozzásegíti a tapasztalatszerzéshez a Miskolci Szimfonikus Zenekar a Párizsi Konzervatórium karmesterszakos növendékeit. Az együttes minden évben egy hetet dolgozik együtt az ifjú karmesterekkel egy kurzus keretében.

A program kezdete óta több mint 80 fiatal próbálgatta szárnyait a miskolci zenekar élén, Gál Tamás Liszt-díjas karmester és Érdemes Művész vezetésével. A karmesterkurzus nem csupán az ide érkező karmesterjelölteknek, hanem a zenekarnak is különleges élmény. A rövid idő alatti összecsiszolódás és a kultúrák közötti különbözőség mellett, a fiataloknak a nagyzenekar irányítása, míg az együttesnek a 7-8 különböző stílushoz való alkalmazkodás jelent kihívást. A kurzusvezető tanár feladata az összhang megteremtése. Az egyhetes turnus kiteljesedése a zárókoncert, ahol a fiatalok számot adhatnak tudásukról a miskolci közönségnek.

ÉM


A koncertről

2019. április 8. (hétfő) 19.00, Művészetek Háza

Beethoven: Egmont-nyitány; Sibelius: Hegedűverseny; Brahms: I. szimfónia; Sztravinszkij: A tűzmadár – szvit (1919).

Kurzusvezető tanár: Gál Tamás. Hegedű: Ábrahám Márta. Vezényelnek a kurzus résztvevői: Félix Benati, Antoine Petit-Dutaillis, Nikita Sorokine, Chloé Dufresne, Romain Dumas, Victor Jacob, Sora Lee.