Kardiológiai Napok a Kölcsey Központban

Czuriga István
Czuriga István

Debrecen – Megkezdődött az ország legrangosabb orvostovábbképző fóruma: a helyi szívgyógyászati kongresszus, a Debreceni Kardiológiai Napok. 

Kinőtte előbb a regionális szintet, majd régi helyszínét is a szívgyógyászat aktualitásait ismertető Debreceni Kardiológiai Napok című programsorozat, melyet március 7. és 10. között rendeznek meg – tizenkettedik alkalommal – a Kölcsey Konferencia Központban. Nagyjából 1500 szívgyógyász, belgyógyász, háziorvos, rezidens és PHD-hallgató vesz részt az előadásokon – mondta Édes István professzor, a kongresszus elnöke és Czuriga István főorvos, a rendezvény titkára szerdán a téma sajtótájékoztatóján.

Mint ismertették, az elsőrendű témak egyike a „Minőségbiztosítás a kardiológiában”, melyen a szív- és érrendszeri betegségek nemzetközi és hazai adatait veszik sorra a szakemberek, és megvitatják a megelőzés és kezelés pénzügyi kérdéseit – hisz hazánkban köztudottan e betegségcsoport az elsőrendű halálok.

Továbbképzik a hallgatóságot a tünetmentes szívbetegségek felismerésének módjairól és kezeléséről, a szívelégtelenség leggyakoribb kísérő kórjairól (mint a vérszegénység, cukorbetegségek), de szó lesz az elhízás és a szívbetegségek kapcsolatáról is. A konferencia mindenkor elsőbbséget kapnak a gyakorlati-klinikai kérdések (ezúttal a kiemelt téma a katéteres kezelés és a magasvérnyomás karban tartása).

A szakmai napokat 1995-ben indították el azzal a szándékkal, hogy a régió orvosai a legújabb ismeretekről tájékozódhassanak. A kezdetekben öt-hatszáz résztvevő volt, azóta megháromszorozódott az érdeklődők száma, és az ország legrangosabb szívgyógyászati fórumává vált a rendezvény. Tavalyelőtt már kicsinek bizonyult a régi helyszín, az orvosegyetem elméleti tömbje, ezért költöztek át az előadások a konferencia központba.

P. É.