Karcsúsítást és átszervezést akar Párizs a NATO katonai parancsokságában

Karcsúsítani akarja Franciaország a NATO katonai parancsnokságát, amelyhez több évtizedes távollét után tavaly csatlakozott ismét.

Herve Morin ((Ervé Moren)) francia védelmi miniszter azt mondta kedden az AFP-nek, hogy a NATO katonai parancsokság 12 és fél ezer fős személyzete túl nagy, le kell csökkenteni alaposan, és a struktúrája is túl nehézkes a 21-ik századi harci feladatokhoz.


Franciaország 43 év után tavaly tavasszal tért vissza a NATO integrált katonai parancsnokságába. Bár a NATO alapító tagjai között volt 1949-ben, Charles de Gaulle néhai államfő az Egyesült Államokkal szembeni függetlenségre hivatkozva 1966-ban kivonta országát a szövetség katonai integrált parancsnokságából. Párizs ugyanakkor tagja maradt a politikai szervezetnek, és 1995 óta valamennyi katonai akciójában részt vett, így Boszniában, Koszovóban és Afganisztánban. Franciaország a NATO-költségvetés negyedik legnagyobb befizetője és ötödik helyen áll a szövetség akcióihoz csapatokat biztosító államok között.

De Gaulle 1966-os döntése után az amerikai és kanadai katonai bázisokat bezárták francia területen, és a NATO főhadiszállása Franciaországból Belgiumba került. Párizs azonban sosem állította, hogy többé nem tagja a szövetségnek. A Varsói Szerződés megszűnése és Németország egyesülése után már 1990-ben szóba került, hogy változtatni kell a franciák helyzetén. Jacques Chirac, az előző francia köztársasági elnök 1996-ban megpróbálkozott azzal, hogy visszavigye országát a katonai parancsnokságba, hogy Párizs a katonai akciók kidolgozásában is szerephez jusson. Chirac terve azonban nem sikerült, mert nem kapta meg Párizs a déli regionális haditengerészeti parancsnokság irányítását Nápolyban.

Az AFP francia hírügynökség keddi jelentése szerint Párizs hivatalosan is kapcsolatba lépett Anders Fogh Rasmussennel, a NATO főtitkárával, valamint az amerikai védelmi miniszterrel, Robert Gatesszel. Franciaország sürgette őket az állomány- és a költségcsökkentési terv, valamint a parancsok struktúrában a francia kormány szerint meglévő átfedések felszámolására.”A racionalizálás egy harmaddal csökkentené a személyzetet és a parancsnok szerkezet méretét, és javítaná a hatékonyságot” – közölték francia kormányilletékesek.

Az AFP értesülése szerint a francia kormány azt várja, hogy javaslatának kivitelezéséről döntés születik a NATO védelmi minisztereinek következő, június 10-i és 11-i brüsszeli tanácskozása előtt.
– Független Hírügynökség –

Címkék: , ,