Karcsai üröm az örömben

By Bánhegyi Gábor
Karcsa – Örülnek a csatorna kikotrásának, annak viszont nem, hogy ezzel egy kicsit megszűnt a település „tava”.

Nem egészen egy év alatt készült el a Karcsa-tó és a hozzá kapcsolódó Karcsa-csatorna mederkotrása, amellyel egy időben megtörtént a hidak, az átereszek és a zsilipek felújítása. Erre uniós és hazai forrásból nyert pénzekből nyílt lehetősége az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságnak. A projekt több mint 364 millió forintba került.

Évek óta készültek

Maga a pályázat előkészítése még 2006-ra nyúlik vissza, de a tényleges kivitelezés csak tavaly nyáron kezdődött. A beruházás folyamán a meder közepén egy sávban kikotorták a Karcsa-tavat, a Tiszakarádi-főcsatornáig húzódó 12 kilométer hosszú Karcsa-csatornát pedig 8 kilométeren tették rendbe cserjeirtással és iszapkotrással együtt. Mindezeken felül megújult a csatorna több hídja, átereszeket helyeztek el és teljesen felújították az úgynevezett Fekete-hídi zsilipet is.

Egy kis üröm

Egy kicsit örülünk is, meg egy kicsit csalódottak is vagyunk – mondja Dakos János, Karcsa polgármestere. – A szomorúságunknak az az oka, hogy csak egy sávban kotorták meg a Karcsa medrét, ezért gyakorlatilag lemondhatunk arról a tervünkről, amely egy tó menti tanösvény kialakításáról szólt. Ezt ugyanis a mederből kiszedett üledékből épített sétányra terveztük volna. A helyiek azt is nehezményezik egy kicsit, hogy a holtág úgynevezett „Kis-Karcsa” része mára elvesztette a tó-jellegét, a kotrás után mindössze egy tíz méter széles csatorna maradt a helyén. Természetesen azért mindent egybevéve az örömünk jóval nagyobb, hiszen évtizedek óta vártunk arra, hogy a Karcsát kitisztítsák.

-ÉM-