Karadzsics horvát útlevéllel bejárta fél Európát?

Több ország hatóságai a szerb illetékes szervekkel együttműködve igyekeznek megállapítani, hogy 13 éves rejtőzködése során Radovan Karadzsics hágai vádlott tett-e látogatást náluk. Értesüléseken alapuló sajtóinformációk szerint ugyanis a háborús bűncselekményekkel vádolt Karadzsics két évvel ezelőtt a dalmáciai Split környékén nyaralt, tavaly Ausztriában járt, de állítólag megfordult más EU-országokban és Oroszországban is.

Egyes állítások szerint – és ezeket ellenőriznék az osztrák hatóságok – az az ember, akit tavaly május 4-én az osztrák rendőrség egy gyilkossági ügyben nyomozva igazoltatott, és Petar Glumacként azonosított, nem volt más, mint Karadzsics. Ezt az állítást tanúk kihallgatásával igyekeznek most tisztázni. Mivel akkor semmi gyanúsat sem talált viselkedésében, nem foglalkozott vele, és futni hagyta. Karadzsics – alias Dragan Dabics, illetve Petar Glumac – egy tanácskozáson vett részt Bécsben, majd három hónapot töltött az osztrák fővárosban.

A horvát médiumok nyomára akadtak annak a családnak, amely apartmant adott ki Karadzsicsnak a Split melletti Čiovo-szigeten 2006 nyarán, aki – mint elmondták – ugyanúgy viselkedett, mint a többi turista: sétált, strandolt. Ami esetleg feltűnő lehetett, hogy egyedül volt, senkivel sem érintkezett. Most csodálkoznak, hogy a kedves, udvarias és művelt idős úr a népirtással is megvádolt boszniai szerb vezető.

A külföldi tartózkodásairól azonban sokkal több részlet lesz ismert, amikor előkerül az útlevél. Letartóztatásakor ugyanis úti okmányait nem találták. Egyes sajtóinformációk szerint Karadzsicsnak nem szerb, hanem horvát “domovnicája” (útlevele) volt.

Azok, akik jó kapcsolatban voltak Dragan David Dabiccsal (ezen a néven élt Belgrádban Radovan Karadzsics), úgy tudják, hogy Karadzsics bejárta a jugoszláv utódállamokat, de volt Ausztrián kívül még Görögországban, Olaszországban és Oroszországban is. Hogy az utóbbi országban tartózkodott-e, egyelőre nincs semmiféle, még közvetett bizonyíték sem azon kívül, hogy az ismerősei ezt magától Karadzsicstól, alias Dabicstól hallották.