Karadzsics adatokat kér a törvényszéktől Holbrooke állítólagos ígéreteire

A háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb elnök azt követelte a Hágai Nemzetközi Törvényszék ügyészségétől, hogy bocsássa rendelkezésére mindazokat a birtokában levő adatokat, amelyek arra a megállapodásra vonatkoznak, amelyet Richard Holbrooke akkori amerikai diplomata, délszláv közvetítő kínált fel neki. Az állítólagos megállapodás szerint Washington Holbrooke révén büntetlenséget szavatolt Radovan Karadzsicsnak, ha visszavonul a politikai életből, és ennek az akkori boszniai vezető – mint most állítja – eleget is tett. Holbrooke cáfolja, hogy megállapodott volna Karadzsiccsal.

A vádlott azonban nemcsak “az1996. július 18-19-e körül kötött” megállapodással kapcsolatos információkat kéri, hanem mindazokat az utasításokat, hogy “Radovan Karadzsicsot ne üldözzék”, de azokat a jelentéseket is, amelyek “Karadzsics letartóztatásának elmulasztásáról” szólnak. Szüksége van továbbá az 1995 és 1997 közötti diplomáciai erőfeszítésekről szóló információkra.

Mindezek a papírok a politikusnal a védelem előkészítéséhez kellenek. Egyrészt bebizonyítaná, hogy létezik Holbrooke ígérete, amelyet az amerikai diplomata vagy a törvényszék nevében adott, vagy az ENSZ Biztonsági Tanács tagjainak az egyetértésével (a törvényszék az ENSZ testülete). A vádlott emlékezteti a bíróságot, hogy köteles minden olyan bizonyítékot a védelem rendelkezésére bocsátani, amelyről az ügyészség már értesült, s amely a vádlott ártatlanságát vagy kisebb felelősségét bizonyítja, vagy hatással van más bizonyítékok hitelességére.

Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnököt háborús bűncselekmények elkövetésével vádolják, egyebek mellett népirtással is a boszniai háború idején. A vádlottat a nyáron fogták el Belgrádban 13 éves rejtőzködés után. Szerbia rövid eljárás után kiadta a politikust Hágának. A nemzetközi törvényszék előtti perben Karadzsics maga látja el védelmét, csak tanácsadók szolgálatait veszi igénybe.