2020.03.01. 08:15
Forralva is ízletes borok
Ismét remekeltek forralt boraikkal a kistokajiak a sportpályán rendezett gasztronómiai versenyen.
Fotó: Ádám János
A borairól méltán híres Miskolc melletti településen harmadik alkalommal rendeztek jó hangulatú forraltbor-készítő versenyt a helyi sportpályán szombaton délelőtt 10 órától, a helyi önkormányzat, a Magyar Kulturális Közösségi és Turisztikai Egyesület, illetve a Kistokaji Szőlő-, Kert- és Borbarátok Egyesülete szervezésében. Mindenki a saját borával versenyezhetett, és az italokból készült csemegéket 13 órakor értékelte a szakmai zsűri. A finomabbnál finomabb itókák mellett a regisztrált vendégek tócsnit is ingyen kóstolhattak. A gyermekes családokat kézműves ínyencségek, vattacukor és kirakodóvásár fogadta. A kicsiket Pepe és Virág bohóc szórakoztatta interaktív műsorával.
Borkóstolás jó kedvvel
– A Kistokaji Szőlő-, Kert- és Borbarátok Egyesülete szervezi a mai gasztronómiai fesztivált, hogy megmozdítsa a település lakosságát. Az egyesület 150 liter borral támogatja a rendezvényt, ennek köszönhetjük, hogy mindenki ingyen fogyaszthatja a forraltbor-különlegességeket. Családi hagyományként magam is rendelkezem pincével, és nagy élmény átélni, hogy a boraim sok embernek ízlenek – mondta Bernáth József, Kistokaj polgármestere.
Forralt bor készítő verseny Kistokajban
Egy csésze melegség
– Szeretnénk, ha a helyi lakosok jól éreznék magukat, örülnének a tavasz kezdetének és egy csésze forralt bor mellett beszélgetnének. Hagyományt teremtettünk, és ahogy látjuk, egyre többen jönnek el a rendezvényünkre – fűzte hozzá Cseh Béla Zoltán, a verseny egyik szervezője, a Kistokaji Szőlő-, Kert- és Borbarátok Egyesületének elnöke. – Nemcsak Tokajon, de Kistokajon is ízletes szőlő terem a Bükk lábánál. A két borvidék talajminősége szinte megegyezik, és nálunk is jó minőségű vörös és fehér borok készülnek, amelyeket vegyesen használunk a forralt borokhoz.