Karácsonyi mézeskalács hízás nélkül

Karácsonyi mézeskalács
Karácsonyi mézeskalács
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A karácsonyi mézeskalács az egyik legkedveltebb sütemény, amit karácsonykor szeretünk megsütni vagy megvenni. Azonban egyben ez az egyik leghizlalóbb sütemény is, amit karácsonykor ehetsz. Ha diétázol és nem akarod nagyon elrontani, akkor inkább krémesebb és hígabb süteményt válassz.

3 dolog miatt hizlaló a karácsonyi mézeskalács:

Túl sok cukor van benne

Tévhit, hogy aki cukrot eszik az nem fogyhat. Ha napi szinten megiszol egy bögre cukros teát vagy egy csésze cukros kávét akkor is simán fogyhatsz, de csak akkor, ha a nap többi részében jól válogatod meg az elfogyasztott ételeket. A gond leginkább az szokott lenni, hogy nem számoljuk bele a rejtett cukortartalmú ételeket és ezekből hajlamosak vagyunk többet enni. Pont ilyen a karácsonyi mézeskalács is. A benne lévő méz és a rajta lévő cukorszirup is cukoralapú.

Magas szénhidráttartalom

A másik oka, ami miatt nagyon hizlal a karácsonyi mézeskalács, hogy az összetevői túlnyomó része szénhidrátalapú, ami köztudottan a legjobban hozzájárul a hízás kialakulásához, de nyilván ez is csak túlzott fogyasztás esetén.

Minél szárazabb karácsonyi mézeskalács, annál kalóriadúsabb

Van egy általános szabály a hatékony diétáknál, hogy minél szárazabb egy étel, annál kalóriadúsabb. Ez kekszek és a karácsonyi mézeskalács esetében azt jelenti, hogy sütés közben vizet veszít, így csökken a súlya, ami magával hordozza, hogy 100g-ban több kalória lesz. Ha egy ételből vizet vonunk ki – aminek a kalóriája mint tudjuk 0 – akkor a súly/kalóriaértéke egyre magasabb lesz. Ezen úgy tudunk kicsit javítani, hogy vizet iszunk mellé vagyis utólagosan pótoljuk vissza az elvesztett víz mennyiséget, így kevesebb kalóriát, de súlyra többet fogunk enni.

Hogyan nem hízunk a mézeskalácstól?

Amikor karácsonyi mézeskalácsot eszünk, akkor mindig igyunk mellé egy pohár vizet. Legalábbis akkora mennyiséget, mint maga a mézeskalács, így alapesetben kevesebbet is fogunk enni belőle, mivel részben már a vízzel is jóllakunk. Ez egy kiváló trükk, hogyan verd át a tested és érd el, hogy egyszerre jóllakj, kevesebb kalóriát vigyél be a szervezetedbe és ne hízzál.

– Teremy Alex, Diet Maker