Karácsonyi bevásárlás – milyen lesz az idei nyitva tartás?

Idén karácsony szenteste még sokáig nyitva tarthatnak az üzletek, jövőre viszont már két órakor be kell zárniuk. Az új szabályozó mindenki szerint kíméletes és a vásárlóközönség igényeit is figyelembe veszi.

Idén várhatóan a korábbi évek nyitvatartási szokásait követik a kereskedők december 24-én, vagyis délután négykor zárnak – így az alkalmazottak elérhetik az utolsó tömegközlekedési eszközt. A nyitva tartásról azonban a kereskedelmi törvény tervezete kapcsán éles vita bontakozott ki a szakszervezetek és a munkaadók között.

A szakszervezetek szeretnék, ha az évi 12 piros betűs ünnepnap kiegészülne a december 24-ével, hiszen az utóbbi néhány évben ez a nap már amúgy is pihenőnappá minősült. Emellett a vasárnapi nyitva tartást is szeretnék megszüntetni, védve ezzel az alkalmazottak érdekeit. A készülő kereskedelmi törvény december 24-ével kapcsolatban ésszerű szabályozást vezetne be a délután két óráig tartó nyitva tartással – véli a Magyar Bevásárlóközpontok Országos Szövetsége.

A szövetség úgy látja, ezen a napon komoly igény mutatkozik a vásárlók részéről, hiszen sokuknak ekkor jut idejük az ünnepi felkészülésre, másfelől a kora délutáni üzletzárás az alkalmazottakat is kíméli. A szövetség szeretné, ha meghonosodna ez a nyitvatartási rendszer. A kereskedők hozzáteszik: nem lehet három napra bezárni az országot, ugyanis december 23-án túlságosan nagy teher nehezedne a kereskedelmi egységekre a roham miatt.

A szakszervezetek szerint egyelőre nem lejátszott kérdés a december 24-e, hiszen maguk a kereskedelmi alkalmazottak sem szívesen dolgoznak ezen a napon. A szenteste mellett ugyancsak éles vita folyik a vasárnapi nyitva tartásról. A kereskedelmi törvény tervezete a kereskedők hatáskörében tartaná a nyitvatartási döntést.

A szakszervezetek szerint ma már nem lehet akkora pluszjövedelemhez jutni a vasárnapi munkával, hogy az alkalmazottaknak is megérje, ugyanis a kereskedelmi láncok többsége olyan kollektív szerződéseket köt az alkalmazottakkal, hogy a vasárnapi munka gyakorlatilag már nem jelenik meg extra bérként.