Kapzsi sértetteket vert át

Kapzsi sértetteket vert át
Egy országos csaló ügyében hirdetett jogerős ítéletet a megyei bíróság dr. Péli -Toóth Sándor fellebbviteli büntetőtanácsa. Két korábbi eset [DOC 30 KB]

A tanács tagjai voltak: Lengyelné dr. Katona Piroska és dr. Fekete Magdolna.

A másodfokú bíróság a vádlott Miklósi György Tamás (47) budapesti lakost, mint többszörös visszaesőt bűnösnek találta folytatólagosan, jelentős kárt okozó csalás bűntettében.Ezért a másodfokon eljáró megyei bíróság 2 év 4 hónap fegyházbüntetésre ítélte.

A bíróság továbbá úgy rendelkezett, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

Zsebre vágta a milliókat

A bíróság az alábbi tényállás alapján hozta meg döntését: a vádlott 1976-óta végig lopta, csalta, sikkasztotta az országot, amikor éppen szabadlábon volt. Tartozása nyilatkozata szerint többszáz-millió forint jogerős határozatok alapján.

A mostani felelősségre vonás előtt 2003-ban egy nagyecsedi és 2002-ben egy dunaújvárosi sértettet vert át, illetve csalt ki tőlük összesen több mint három és félmillió forintot.

Mindkét sértettel újsághirdetés útján ismerkedett meg, cselekményét előre kitervelte. Abban a hitben tartotta a kapzsi embereket, hogy pályázati (mezőgazdasági) pénzhez, illetve bankhitelhez juttatja őket. A pénzt a sértettektől más személyek korrumpálására kérte, ám ez nem volt valós, a felvett milliókat saját céljaira fordította.

A megyei bíróság enyhítő körülményként értékelte azt, hogy a vádlott a terhére rótt cselekmények elkövetését túlnyomó részben beismerte, ténybeli feltáró vallomást tett.Ezért is csökkentette nyolc hónappal a Mátészalkai Városi Bíróság által korábban elsőfokon kiszabott 3 év fegyházbüntetést.

– Fullajtár András –