Kaput nyitnak Csengerben

Székelykapu
Székelykapu
Csenger – Hosszú ideje testvérgyülekezeti kapcsolatot ápol a csengeri református egyházközség az Erdélyben található Kovászna református egyházközségével, s a két város között is létrejött a testvérvárosi kapcsolat.  Nevezetességek. A templomról. [.pdf – 87KB]

– A kovásznaiak a közelmúltban értesültek arról, hogy az Árpád-kori templomunk eredeti környezetét szeretnénk visszaállítani, s ehhez szükséges a több kijáratos székely kisajtók és egy székelykapu készítése – emlékezett vissza Bartha Gyula esperes-lelkipásztor, s hozzátette: a kovásznai testvérközösség polgármestere, Zsuffa Levente faanyag-adományával és a munkálatok koordinálásával elkészült a művészi faragású, eredeti mintájú székelykapu és kisajtó.

Templomok utcája

Érdekesség, hogy Csengerben a három egyház
(református, római és görög katolikus)
ugyanabban az utcában építette fel templomát:
a szatmári kisvárosban e három különbözõ
felekezet tagjai az általuk „Templomok utcájának”
elnevezett városrészben, békességben gyakorolják
hitüket.

Két vállalkozó áldozatos munkája is segítette ezt a munkát és a kész kapu Csengerbe szállítását. A kapu nemzeti ünnepünkre, március 15-re megérkezett és néhány nappal később, a vasárnapi ünnepi istentisztelet keretében szentelte fel Bartha Gyula.

Megyénkből és az országból is sok turista látogatott már azóta a városba, s mindannyian elismeréssel szóltak az új ékességről.

– Koncz Nóra –