Káposztás finomságok Bódvaszilason

Akt.:
Készül a finomság
Készül a finomság - © Fotó: ÉM
Bódvaszilas – Káposztás napot tartottak a Szilasi Tájházban, az egykor legtöbbet termelt zöldségre emlékezve.

A Bódvaszilasi Baráti Kör rendezésében idén is megtartották a Káposztás napot a településen. A rendezvénynek az 1909-ben épült tájház adott otthont, a baráti kör tagjai ide álmodták meg a családias, beszélgetős, falatozós rendezvényüket, amelyet a káposzta köré építettek, hiszen a hatvanas évekig nagyban termelt zöldség volt településen.

 

– Mostanra teljesen eltűnt az eredeti szilasi káposzta, amelynek a termelésével ugyan néhányan még küzdöttek a kilencvenes évekig, de mára beszerezhetetlen az eredeti, balinkaihoz hasonlító szilasi káposzta magja. Mi most gömöri káposztával pótoltuk, amely még hasonlít hozzá, és sikerült tejsavas erjesztésű káposztát beszereznünk a manapság divatos citromsavas erjesztésű helyett – mondta el a baráti kör részéről Koleszár Krisztián.

Sokféle étel

Különleges ételekben pedig a töltött káposzta és a káposztaleves mellett sem volt hiány, a derenki lengyelség hozta magával a pecina nevezetű káposztás laskát, amelyet kenyér helyett ettek ételek mellé és amely a masina tetején sült meg.

A szilasi káposztás lángos vagy lepény különleges ízesítést kapott: fahéj és cukor is került bele, hasonlóan az almás kalácshoz, ez pedig kemencében sült meg. A délután folyamán persze a zene és tánc sem hiányzott, a gyerekeket népi játékokkal, kecskesimogatóval várták és a tájház is látogatható volt a látogatók előtt, akik nem csak Bódvaszilasról érkeztek.

ÉM-HI
Fotók: Tamás István


Sikere volt a káposztás savanyúságnak is
Sajóvelezd - Sajóvelezden mindenki igyekezett megmutatni a település gasztronómiai értékét. A Sajó-part hangulata, a kellemes nyár végi, ősz eleji időjárás és a finom ételek íze keveredett egymással Sajóvelezden, ahol első ízben rendeztek Káposzta Fesztivált. A meghívott vendégeknek a tradicionál...

Munkára készen a Ládi Búzavirág Nyugdíjas Klub tagjai
Nyékládháza - Mázsányi káposztából négyszáz üveg finomság lesz, a családi napon találnak gazdára. Már gyülekeznek a Ládházi Búzavirág Nyugdíjas Klub tagjai, amikor megérkezünk. Nagy munka előtt állnak, hiszen hamarosan készül a hagyományos csalamádé, aminek már évek óta hatalmas sikere van a ládh...