Friss hírek

2009.06.05. 12:06

Magyarázatot kér az Európai Bizottság a hollandoktól a választási eredmények közzétéle miatt

<p>Magyarázatot kér az Európai Bizottság a holland kormánytól, hogy miért engedték az európai parlamenti választásexit-poll eredményeit nyilvánosságra kerülni, ami a közösség szabályozásának ellentmond. Ezt az Európai Bizottság szóvivője közölte pénteken.</p>

"A tisztázás céljából akarjuk ezt megtudni Hollandiától"- közölte Amadeu Altafaj Tardio. Az Európai Unió "kormányának" vezető szóvivője azt mondta: "Tudni akarjuk, hogy ki és kinek, pontosan mikor és milyen információkat tett közzé. Lehetőséget akarunk adni az érdekelt pártoknak, hogy magyarázatot adjanak, mielőtt döntünk."

Hollandiában és Nagy-Britanniában csütörtökön, elsőként tartották meg az Európai Unió tagállamai közül az EP-képviselői választást. Az Európai Unió 27 tagországában egynapos voksolások vannak az adott tagállam döntésétől függően a június 4-e és 7-e közötti valamelyik napon. Magyarországon június 7-én, vasárnap lesz a voksolás, amelynek jelmondata mindenütt: 27 ország, egy választás.

Amíg a briteknél, ahol részleges helyhatósági választások is voltak, az eredmények közlésével megvárják a vasárnapot, amikor mindegyik EU-országban befejeződik a voksolás, Hollandiában pénteken közzé tették az exit-poll-t, ami a választók megkérdezése a szavazás után. És e szerint a szélsőjobboldalinak tartott, Szabadságért Párt (PVV) előretörését hozták. A párt az exit-poll szerint 16.9 százalékot kapott, így négy helyet szerzett az Európai Parlamentben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!