Kaposvár vs. Vegyész – Egyértelmű sikerrel nyitott a címvédő

Akt.:
Biztosan nyertek a hazaiak (kék-fehérben)
Biztosan nyertek a hazaiak (kék-fehérben)
Kazincbarcika, Kaposvár – Csütörtökön este rendezték a férfi röplabda NB I döntőjének első felvonását.


Kilenc év után indulhatott neki újra bajnoki finálénak a Vegyész RC-Kazincbarcika csapata, mégpedig az „ősi rivális” Kaposvár otthonában. Toronyai ászával kezdődött a meccs, és vezetett is a Barcika az első pillanatokban (2-3). Már az elején kitűnt, hogy a nyitásoknak különös jelentősége lesz, de egy blokk hozott 4-6-os vezetést a vendégnek. A kaposváriak szintén bemutattak egy jó sáncot (6-6), majd Dávidék a vezetést is átvették. Később 11-8-ra ugrott meg a Fino, viszont Árva óriási szervával kínálta meg a másik oldalt (11-10). A hazaiak blokkjai többnyire összeálltak, nem így Szabó D. ütésénél, azt nem tudták hárítani. 14-11-nél időt kért a borsodi stáb, centerben Nagy J. vágta be azt a labdát, ami után következett a második technikai szünet (16-12). Bozóki tágította nagyobbra az ollót (18-12), mezőnyben és úgy általában jobban dolgozott a Kaposvár. Az újabb barcikai időkérés után Szabó D. lehelt életet a VRCK-ba (20-13). A somogyiak haladtak, közben Árva érte el a 15. látogatópontot, ám Magyarék simán hozták az első játszmát.

Egalizáló Barcika

A második menetre elsősorban a nyitásfogadást kellett volna stabilizálnia a Vegyésznek, amely 0-2-vel startolt. A pályaválasztó gyorsan felzárkózott, majd Árva ütött egy outot. Nem voltak hosszú labdamenetek, miközben Bozóki tisztán tüzelhetett a barcikai térfélre. Szabó D. is elementáris erővel szervált, de a kettőből a második a hálóban landolt (7-6). Toma Sándor a ritmus tartására hívta fel a figyelmet, Árva 10-9-re zárkóztatta a vendégeket. A somogyi együttes tartotta kézben még mindig a mérkőzést, Nagy J-ék sánccal vertek vissza egy barcikai akciót (14-11). Kovács Z. hosszú nyitása után következett a második technikai pihenő (16-13), de keményen kapaszkodott és egalizált a Vegyész (16-16). Szabó D. blokkját követően 17-18-ra alakult az állás, nyitásokat rontottak a felek. 20-19-nél időt kért Toma Sándor, hullámvölgybe kerültek az észak-borsodiak, Surányi jött be csereként, de ez már nem osztott, nem szorzott.

Toronyai és a mosoly

A harmadik felvonás kezdetén Banai is megmutatta magát centerben, de Bozókit sem takarta senki sem középen. Gyönyörű hármas blokkra álltak össze a látogatók, döntetlent mutatott az eredményjelző (4-4). 7-5-nél Szabó D. engedte el újra a kezét, Toronyai szervát hibázott (8-6). Hiányzott a felszabadultság a vendégből, csak néha-néha „lángolt fel” a Vegyész, de még így is a Kaposvár irányított (11-8). Mint már oly sokszor, újfent Szabó D. nyitott ászt, ott volt a Fino nyomában a VRCK (13-11). A csereként érkezett Bögöly szervájával öttel ugrott meg a házigazda (16-11), Toronyai mosolyogva húzta át a labdát feladás helyett (18-13). 20-15-tel kezdődött a hajrá, Juhász egy kézzel sáncolt, 21-18-nál hosszú menetet hozott Szabó D. és a Vegyész. Fontos pillanatban hibázott Kovács Z., de Toronyai jól ismert fel egy helyzetet (23-21). A rutinos Kaposvár azonban nem ingott meg, Bozóki ásza zárta le a meccset.

– Molnár István –


Jegyzőkönyv

Fino Kaposvár – Vegyész RC-Kazincbarcika
3:0 (15, 19, 21)

Kaposvár, 600 néző. V.: Adler, Bátkai-Katona.

Fino Kaposvár: Magyar, Rása, Dávid, Bagics, Nagy J., Bozóki. Csere: Deák (liberó), Bögöly. Vezetőedző: Demeter György.

Vegyész RC-Kazincbarcika: Toronyai, Szabó D., Banai, Juhász, Kovács Z., Árva. Csere: Bene (liberó), Dudás (liberó), Surányi. Vezetőedző: Toma Sándor.


Demeter György: – Fegyelmezetten játszottunk végig. Amikor kicsit kiengedtünk, akkor azt kihasználta a Barcika. A taktika az volt, hogy jó nyitásokkal nehéz helyzetbe hozzuk a vendégek feladóját és a két jó ütőjüket minél kevesebb ponton tartsuk. Ez sikerült.

Toma Sándor: – A meccs elején arra hívtam fel a figyelmet, hogy próbáljuk meg azt a szellemet megtartani, amit az elődöntőben végigvittünk. A mai nap folyamán nem volt alapjátékunk, nem tudtuk megmutatni az erényeinket. A második szettben egy kicsit talán megmutattunk magunkból, de ezen a mérkőzésen egy-két ember nem volt topon, sokat hibáztunk.


Az egyik fél három győzelméig tartó párharc állása: 1-0, a Fino Kaposvár javára.